"Leping on sõlmitud – mõlemapoolsed allkirjad on olemas,"  ütles riigikogu pressisekretär Gunnar Paal Päevaleht Online’ile.

"Lepingu objektiks on muusikateos “Mu isamaa on minu arm”, mille muusika on loodud Gustav Ernesaksa poolt ja tekst Lydia Koidula poolt ning mille fragmendi baasil on loodud spetsiaalne signatuur," täpsustas Paal.


Lepinguga annab EAÜ riigikogu kantseleile loa signatuuri avalikuks esitamiseks Eesti lipu langetamisel Pika Hermanni tornis ning kantselei maksab selle eest EAÜ-le litsentsitasu 30 krooni kuus.

Sel teisipäeval selgus ootamatult, et kuigi Pika Hermanni tornis lipu langetamisel mängitava muusika vahetamine on ees juba sel reedel, pole riigikogul veel ametlikke õigusi uueks palaks valitud Gustav Ernesaksa laulu kasutamiseks. Nimelt on „Mu isamaa on minu arm“ on autoriõiguse seadusega kaitstud ja seda ilma EAÜ loata kasutada ei tohi.

Ka autorikaitsjatel oli lipusignatuuri teema märkamata jäänud ning alles möödunud reedel kirjutati EAÜ-s märgukiri, mis teatab Riigikogu kantselei juhatajale Heiki Sibulale, et Ernesaksa laulu kasutamiseks tuleb sõlmida leping Eesti autorite ühinguga.