Loomeinimeste ja riigitegelaste ühisel nõul asuti lipusignatuuri muutma juba juuni alul, kuid kuni praeguseni oli kõigil kahe silma vahele jäänud asjaolu, et uueks lipu langetamise lauluks valitud Gustav Ernesaksa viisiga pala „Mu isamaa on minu arm“ on autoriõiguse seadusega kaitstud ja seda ilma loata kasutada ei tohi.

Ka autorikaitsjatel oli lipusignatuuri teema märkamata jäänud ning alles möödunud reedel kirjutati EAÜ-s märgukiri, mis teatab Riigikogu kantselei juhatajale Heiki Sibulale, et Ernesaksa laulu kasutamiseks tuleb sõlmida leping Eesti autorite ühinguga.

Lepingu sõlmimiseks on aga üsna vähe aega, sest juba sellele reedele ehk 3. juulile on välja kuulutatud lipusignatuuri vahetamine ja sellekohane pidulik tseremoonia Pika Hermanni torni juures.


Autorikaitse kiri jõudis riigikogu kantseleisse alles täna ja praeguseks ei ole osatud riigikogust veel öelda, kui kaua lepingu sõlmimisega aega läheb. Samuti pole veel teada, kas reedele plaanitud pidulik signatuuri muutmise tseremoonia jääb ära. „Kuna riigikogu kantselei sai Eesti autorite ühingult kirja alles täna, siis ei saa veel ammendavaid vastuseid anda,“ ütles riigikogu pressisekretär Gunnar Paal Päevaleht Online’ile. „Meie juristid tegelevad asjaga,“ kinnitas ta.