Süüdistuse kohaselt ärandati viis sõidukit, millest kaks süüdati ja üks läks põlema, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Väidetavalt tungisid 15- ja 16-aastane nooruk eelmise aasta juuli lõpus ühte Kohtla valla garaaži, kust nad ärandasid sõiduauto Citroen XM. Veidi hiljem hülgasid nad auto, viies endaga kaasa sõidukis olnud magnetofoni.

Sellega noorukid aga ei piirdunud. Juuli lõpus tungis 16-aastane nooruk Kohtla-Järvel läbi katuse järgmisse garaaži, kust ärandas sõiduauto Mercedes Bens 124. Auto käes, sõitis noormees sellega mööda linna, kus ta kohtas kahte 15-aastast sõpra ja kutsus nad endaga kaasa. Sõit ärandatud autoga ei kestnud aga kaua, kuna üks poistest ei tulnud juhtimisega toime ja sõitis teelt välja, auto jäi kivi otsa kinni. Kui nad üritasid kivi otsast ära sõita, tekitas hõõrdumine kivi ja ratta vahel kuumuse ja auto süttis.

Üks 15-aastastest süüdistatavatest ärandas eelmise aasta juuli lõpus Kohtla-Järvelt sõiduauto VAZ21063-e. Kuna auto ei käivitunud, lükati see teise 15-aastase süüdistatava abiga lähedalasuva maja juurde. Päev hiljem proovisid noored sõidukit uuesti käivitada, kuid see ei õnnestunud ja auto hüljati. Autost võtsd nad kaasa istmekatted ja apteegi.

Eelmise aasta oktoobris ärandasid noorukid Kohtla-Järvelt Pärna tänavalt sõiduauto VAZ 2106, kuid ka seekord ei jõudnud nad eriti kaugele, kuna autol sai bensiin otsa. Üks noorukitest viskas autosse suitsukoni, mille tulemusel süttis sõiduk põlema. Seejärel lahkusid nad sündmuskohalt.

Mõni päev hiljem üritasid nad ärandada Kohtla-Järvel Põhja alleele pargitud Opel Astrat. Kui auto ei käivitunud, väljusid poisid autost ja valasid lahkudes bensiinpaaki tosooli. Kahjustusi sai ka auto süütelukk.

Selle aasta jaanuaris tungis vanim süüdistatavatest Kohtla-Järvel Järveküla teel sõiduautosse Renault, kus varastas magnetoola. Autost lahkudes süütas ta salongi põlema.

Noorukeid süüdistatakse võõra vallasasja omavolilises ajutises kasutamises selle omastamise eesmärgita, mis on toime pandud isikute poolt, kes on varem toime pannud asja omavolilise kasutamise grupi poolt. Peale selle panid noorukid süüdistuse kohaselt toime veel rea vargusi autodest ja garaažidest.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Natalja Firsova sõnul sooritavad alaealised kuritegusid mõtlemata võimalikele tagajärgedele. "Vanemad võiksid oma lastele rohkem selgitada, et nooruses toime pandud õigusrikkumised võivad tulevikus sulgeda nii mõnegi ukse, muuhulgas seada piirangud töökoha valikule," ütles ta.

Firsova rõhutas, et vanemad peaksid jälgima, kus nende lapsed aega veedavad. "Praeguse juhtumi puhul panid alaealised osa õigusrikkumisi toime öisel ajal, kui nad oleksid pidanud olema kodus, mitte aga tänavatel ringi hulkuma," märkis ta.

Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna Jõhvi kriminaaltalituse komissar Margus Kuuse sõnul vastutavad alaealiste tegude eest eelkõige lapsevanemad.