Sel aastal on Koosmeele auhinna märksõnaks kodanikutunne.

“Ülle Aaskivi esinemine riigikogu ees oli aasta suursündmus, mis raputas ühiskonda,” ütles Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam. “Oma kodanikujulgusega oli ta meile säravaimaks eeskujuks läinud aastal.“

„Allar Jõks on julgustanud meid küsima ja kahtlema ning andnud uue sisu õiguskantsleri institutsioonile,” märkis Hellam.

Koosmeele auhinna lõi Avatud Eesti Fond 1997. aastal eesmärgiga avaldada lugupidamist inimestele, kelle panus on mõjutanud avatud ühiskonna arengut Eestis. Auhinna saajad kuulutatakse välja igal aastal Avatud Eesti Fondi sünnipäevaks.

Ülle Aaskivi oli üks Eesti iseseisvuse taastajatest ja põhiseaduse väljatöötajatest. Ta oli Eesti Vabariigi Ülemnõukogu ja Põhiseaduse Assamblee liige ning valitsuse nõunik. 28. augustil 2006 esines ta riigikogu istungil päevakorravälise isikliku avaldusega, milles ta kutsus kõiki riigikogu liikmeid üles osalema presidendi valimistel riigikogus.

Allar Jõks on Eesti Vabariigi õiguskantsler aastast 2001. Õiguskantsler kontrollib, et seadused ja määrused oleksid põhiseaduse ja teiste seadustega kooskõlas. Õiguskantsler on ka kodanike põhiõiguste ja vabaduste kaitsja ehk ombudsman. Avaliku arvamuse küsitluste kohaselt ulatub õiguskantsleri usaldusväärsus Eesti elanikkonna seas 78 protsendini.