Tänavused auhinnad said sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse büroo juht Ülle-Marike Papp (pildil) soolise võrdõiguslikkuse edendamise eest, ajakirjanik Evi Arujärv püsiväärtusi esiletõstvate artiklite eest kultuurilehes Sirp ning Ülo Mattheus ühiskonnatundliku ajakirjanduse eest raadios Vaba Euroopa.

Avatud Eesti Fondi (AEF) juhataja Mall Hellami sõnul on Koosmeele auhinna laureaadid inimesed, kes oma tegevusega annavad meile kõigile kodanikuhariduse järeleaitamistunde. “Ülle- Marike Papp on erakordse missioonitundega inimene,“ ütles Hellam.” Vaatamata soolise võrdõiguslikkuse teema mittemõistmisele nii tavakodanike kui otsustajate poolt, pole ta lubanud soolise võrdõiguslikkuse idee devalveerimist ja on selle eest targalt võidelnud.”

Evi Arujärve iseloomustas AEFi juht kui analüütilist vaatlejat, kes nii teatrikriitiku kui publitsistina kannab endas teravat sotsiaalset närvi. Ülo Mattheust iseloomustab Eesti poliitikaelu põhjalik tundmine ning hea analüüsivõime. Mattheuse ühiskondlikke protsesse lahti mõtestavad reportaažid, intervjuud ja kommentaarid kõlasid Raadio Vaba Euroopa laineil alates üheksakümnendate aastate algusest saadik kuni raadio sulgemiseni möödunud aasta lõpus.

Koosmeele auhindu on kaheksa aasta jooksul välja antud 24. Laureaatide hulgas on teiste hulgas Marju Lauristin, Mihkel Mutt, Nelli Kalikova, Rein Taagepera, Aleksei Turovski, David Vseviov, Lagle Parek ning Maimu Berg.

Avatud Eesti Fond on valitsusväline sihtasutus, mille eesmärk on edendada ja kaitsta avatud ühiskonna põhimõtteid ning toetada osalusdemokraatia ja kodanikuühiskonna arengut.