Eesti on siiani viljapuude bakterpõletikust vaba olnud, aga kuna lähim haiguskolle Lätimaal asub 120 kilomeetri kaugusel meie õunapuuaedadest, kardavad eriti Lõuna-Eesti aednikud, et sel kevadel ja suvel võib bakter tuule ja putukatega levida ka Eestisse, kirjutas Maaleht.

"See on väga ohtlik nakkus, mille puhul kõik nakkust levitavad õuna- ja pirnipuud maha raiutakse ning põletatakse. Igal aastal on nakatunud üks Balti riik ja kevadel võib soojade tuultega levida haigus ka Eestisse," rääkis Seedri puukooli peremees Elmar Zimmer, kelle aiand asub Läti piirist 20 kilomeetri kaugusel.

"Põllumajandusministeerium peaks välja töötama kahjude hüvitamise korra, sest kui haigus kohale jõuab ja nakatunud aedades viljapuid hävitatakse, on juba hilja. Lätlased-leedulased olid oma kahjude sissenõudmisel hädas," ütles Seedri peremees Elmar Zimmer. Ta selgitas, et temasugused talunikud peavad tootmise seisma panema, kui ootamatult selgub, et aed tuleb hävitada ja viljapuuistikuid enam müüa ei saa.

Ohtlik viljapuu bakterpõletik esineb ainult roosõielistel taimedel - õuna- ja pirnipuudel. Lehed muutuvad tumedaks ja kuivavad, otsekui oleks põlenud. Nakkus võib levida pihlakale, ebaküdooniale, arooniale, viirpuule ja tuhkpuule.

Taimetoodangu inspektsiooni peaspetsialist Epp Kõiva selgitas, et kui 2005. aastal avastati Leedus 17 haiguskollet, hävitati 92 000 peremeestaime. 2006. aastal hävitati 93 000 ja 2007. aastal 53 880 puud.