Mustamäe tee alguses avatavas 400 ruutmeetrise põrandapinnaga kaupluses leidub lisaks toidukraamile ka naturaalkosmeetikat ning puhastusaineid.

Ökokaubanduses kogenud tegija Austan Loodust OÜ tegevjuht Tiiu Saks rõhutas, et maksimaalselt üritatakse klientideni tuua Eesti toodangut.

Peamised Eesti mahetooted on erinevad jahud, mahlad, köögivili eesotsas kartuli ja porgandiga, liha- ja piimatooted.

Importkraam tuleb uude ökopoodi peamiselt Saksamaalt. Populaarsem kraam on sealjuures erinevad kaunviljad, läätsed, hirss ja tatar.

Praegu Herne tänaval ökopoodi pidavad Saksa sõnul on keskmine mahekaupluse klient noor ema või lastega pere, kes oma järeltuleva põlvkonna eest hoolitsevad ning mõtlevad, mida neile süüa anda. „Loomulikult on palju ka lihtsalt keskkonnateadlikke inimesi,” lisas ta.

Saks nentis, et täna on raske sajaprotsendiliselt öelda, kas uue poe jaoks jätkub piisavalt kliente.

„See ole meile esimene ettevõtmine, oleme juba kümme aastat teemas sees olnud. Mõte tuligi paljuski meie klientidelt, et saaks kogu ökokauba ühe katuse alla. Tänasel päeval käivad kliendid mööda erinevaid kauplusi otsimas ühte ja teist,” lisas ta.

„Kui kõik kaup ühes kohas koos on, siis saab seda kõike pakkuda soodsama hinnaga,” ütles Saks.

„Seni on mahepoed olnud üsna nurgatagused kauplused, kuhu inimene peab spetsiaalselt minema. Mida rohkem tullakse nähtavale, seda rohkem on ka potentsiaalseid kliente,” lisas ta.

Saks nentis, et mahekaup on kohati kordades kallim, kui tavapoodides müüdav, kuid samas kvaliteetsem. „See, kes tuleb teadlikult ökotoodet ostma, on sellega arvestanud,” jätkas ta.

Näiteks jahu hind on võrreldes tavalise kauplusega märkimisväärselt kõrgem. „Jahu puhul on vahe üks suuremaid, teiste toodete puhul ei pruugi see vahe nii suur olla,” selgitas Saks.

„Arvesse tuleb võtta, et mahejahu tuleb värskelt jahvatatult nädala ajaga müüki, tehakse tellimuse peale. Tavajahu võib teinekord aastaid seista enne poodi jõudmist,” lisas ta.

Hoolimata tunduvalt kõrgemast hinnast on jahutooted ühed kõige populaarsemad kaubad, mida ökopoest ostetakse. Samuti lähevad hästi müügiks ka piimatooted.