Leedust pärit Grybauskaitė on teatanud, et kavatseb osaleda seal eelseisvatel presidendivalimistel, mistõttu Euroopa Komisjoni president Barroso otsustas ta aktiivse kampaania tegemise ajaks voliniku kohustest vabastada.

Barroso otsuse järgi võtab Grybauskaitė portfelli alates 17. aprillist vähemalt 18. maini üle komisjoni asepresident Siim Kallas. Kui Leedu presidendivalimistel peaks aga toimuma teine voor ning Grybauskaitė sinna pääsema, vastutab Kallas lisaks enda haldusküsimuste portfelli toimimisele ka Leedu voliniku asjade laabumise eest koguni 8. juunini.

Leedu volinik vastutab Euroopa Liidu rahastamisprogrammide ja eelarveküsimuste eest, mis tähendab nii konkreetsete aastate kulutuste planeerimist, kui laiemalt järgmiste euroliidu tegevuse aluseks oleva seitsmeaastase eelarveperspektiivi elluviimist.

Kallase kabinet kinnitas Päevalehele, et selline otsus on Komisjoni Presidendi poolt tõesti langetatud.

Vabariigi aastapäeva eel Päevalehele antud eksklusiivintervjuus kiitis Barroso Kallase senist tööd komisjonis. Eesti Päevaleht küsis komisjoni presidendilt siis, mis hinde ta paneks Kallase tööle voliniku ja komisjoni asepresidendina. „Kui pean Kallase tööle hinde panema, siis ütleksin, et see on esmaklassiline,” kinnitas Barroso. „Ma ei ütle seda selleks, et viisakas olla. See on tõsine hinnang, kui ma ütlen, et Kallas on esmaklassiline komisjoni liige,” lisas ta intervjuus.

Otsus anda eelarveküsimuste portfell Kallasele lisaks näitab kahtlemata, et Barroso sõnadel oli tõsi taga.