Barroso kutsus liitu kuuluvaid riike üles energiat kokku hoidma ja kohalikke energiaallikaid mitmekesistama.

Komisjon pani täna ette vastu võtta energiapakett eesmärgiga suurendada energia varustuskindlust Euroopas ja toetada kliimamuutuste nn 20/20/20 programmi. EL on seadnud eesmärgiks vähendada 2020. aastaks kasvuhoonegaaside heiteid 20 protsendi võrra, suurendada taastuvenergia osa energia lõpptarbimises 20 protsendini ja vähendada nõudlust energia järele 20 protsendi võrra, teatas Euroopa Komisjon.

"Möödunud aastal tõusid energiahinnad Euroopa Liidus keskmiselt 15 protsenti. Euroopa energiast 54 protsenti imporditakse, mis läheb igale ELi kodanikule maksma 700 eurot. Meil tuleb selle probleemi lahendamiseks kiiresti meetmeid võtta, et suurendada energiatõhusust ja vähendada sõltuvust impordist. Meil tuleb investeerida ja energiaallikaid mitmekesistada," ütles Barroso Komisjoni teist strateegilise energiaülevaate paketti tutvustades.

Komisjon esitab uue strateegia energiasolidaarsuse suurendamiseks liikmesriikide vahel ning uue energiavõrkude poliitika, et ergutada investeeringuid tõhusamatesse ja vähese CO2-heitega võrkudesse.

Peale selle tehakse ettepanek energiatõhususe paketi vastuvõtmiseks eesmärgiga suurendada energiasäästu peamistes valdkondades, näiteks muutes rangemaks ehitiste ja energiat tarbivate toodete energiatõhusust käsitlevaid õigusakte ning suurendades energiatõhususe sertifikaatide ning kütte- ja õhukonditsioneerimissüsteemide inspekteerimisaruannete rolli.