"Hillary Clinton püüab praegu jääda presidendivalimiste kampaaniasse, kuid kas vastab tõele vana legend, et endine esileedi pidas kord oma praeguse rivaali John McCainiga Tallinnas viinajoomisvõistlust?" küsib BBC ajakirjanik Gabriel Gatehouse ja sõidab Tallinnasse.

Viinaloo eellugu on niisugune: 2004. aasta augustis külastab kongressi delegatsioon Tallinna.

Gruppi kuuluvad nii Hillary Clinton kui John McCain. Pärast pikka kohtumisterohket päeva tahavad senaatorid lõõgastuda. Ja mida paremat – vähemasti Baltikumis – on selleks võimalik teha, kui võtta mõned head lonksud viina?

Üks asi viib teiseni ja võistlus areneb. Senaator Clinton võidab. Vähemasti nii väidab proua Clintoni kampaaniajuht Terry McAuliffe.

Tallinna vanalinna munakivitänavad on kahtlemata maalilised. Ja seal on küllaga tänavakohvikuid, baare ja restorane.

Gatehouse jahtis Tallinnas tõde ettekandjaid küsitledes. Lõpuks juhatati ta Molly Malones’i.


Malones’ist leiab Gatehouse baarman Johani, kes pole küll sündmust näinud, kuid on sellest kuulnud. „Lõpuks oli John McCain Hillary Clintoni kohta öelnud, et see naine on hea kandmisega,“ rääkis Johan ajakirjanikule. Gatehouse ei ole rahul ja jätkab pealtnägija otsinguid.

Ajakirjanik möönab, et ei leia otsitavat lihtsalt baare läbi kammides. Ta pöördub majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi.

Minister Juhan Parts oli 2004. aastal peaminister ja kohtus USA delegatsiooniga. „Nad jõid kohvi, maitsesid Eesti komme, aga viinavõistlust ei olnud,“ räägib Juhan Parts Gatehouse’ile.

Järgmiseks suundub BBC ajakirjanik sadamasse. Senaatorid viidi Tallinna lahele jahiga sõitma, kapteniks oli Alar Volmeri, kelle meenutust mööda said McCain ja Clinton omavahel hästi läbi. Aga ikka veel ei mingit viina.

Tagasi linnas, läheb Gatehouse restoran Gloriasse, kus mõnede sõnutsi on viinajoomisvõistluse toimumiskoht.

Ajakirjanik saab kokku restorani omaniku Dmitri Demjanoviga. „Ma ei anna oma tähtsate klientide kohta infot välja,“ teatab ta Gatehouse’ile.

Ajakirjanik tunneb, et on millelegi suurele lähedal ja püüab uuesti. „Kui ma küsin teilt rea väga lihtsaid küsimusi, siis te võite vastata jah või ei,“ pakub ta.

Demjanov polnud vastu.

Gatehouse alustab: „Kas Hillary Clinton ja John McCain käisid 2004. aasta augustis Teie restoranis söömas?“

„Jah.“

„Kas joodi viina?“

„Jah.“

Ajakirjanik tahab teada, kui palju joodi. Demjanov ütleb, et ei mäleta. Lõpuks meenub talle, et kumbki senaator võttis neli shoti.

Ja kõige tähtsam küsimus: kes võitis?

„Hillary võitis,“ vastab Demjanov kõhklematult.

Kuidas McCainiga lood olid? Restoraniomanik vaikib pikalt ja ütleb siis, et McCain jäi püsti. See tekitab Gatehouse’is uusi küsimusi: mis kriteeriumi alusel Clinton võitis?

Demjanov aga rohkem ei vastanud. Ta naeris, aga ei paljastanud midagi rohkemat.