On päevi, mil voodeid ei jagu

Allikvee kinnitusel on kliinikul olnud selliseid hetki, kus sünnitajaid on olnud korraga nii palju, et kõik ei mahugi sünnitusosakonna vooditesse ära. Siis on lisaruumi leitud günekoloogiaosakonna palatitest.

Naistekliiniku kümmekond perepalatit on pidevalt kasutuses. “See on praegune moeasi, et ema tahab koos isaga haiglas olla,” ütles Allikvee.

Ehkki sünnitust väga täpselt kavandada ei saa, tuleks Allikvee soovitusel naistel siiski umbkaudseks sünnituse ajaks perepalat varem broneerida.

Samas rääkis esmaspäeval lapse sünnitanud Mari-Anne Jaagant, et ei saanud seda teha. “Naisi on nii palju, et nad lihtsalt ei saa panna kinni,” ütles ta. Perekond Jaagant sai omaette peretoa teisel päeval pärast sünnitust, kui üks tuba vabanes.

Keskhaiglale on optimaalne, kui palatites on 30 sünnitajat. Naistekliiniku keskmine sünnituste arv on üle kümne päevas. “Aga on sündinud ka 15-16 last. Kui selliseid päevi on järjest, tekibki ruumipuudus, sest tavaliselt lahkuvad naised haiglast kolmandal päeval pärast lapse sündi,” rääkis Allikvee.

Sünnitajatele tehakse ruumi juurde

“Meie haigla on ju teisiti ehitatud, nii et oleme perepalatiteks osa ruume ümber kohandanud,” märkis ta. Sel aastal seisab naistekliinikul ees kahe korruse remont, mille tulemusel saavad edaspidi sünnitajad lahedamad tingimused.

Ka Pelgulinna sünnitusmajas on viimastel nädalatel näinud ilmavalgust tavalisest rohkem lapsi. “Nagu ikka kevaditi,” kinnitas sünnitusosakonna juhataja Riina Aak. Tema sõnul sündis ka jaanuaris-veebruaris

paarkümmend last enam kui möödunud aasta samal perioodil. “Meil ruumipuudust küll ei ole, mahume kenasti ära,” kinnitas samas Aak.