"Tallinna mitmekülgsest kultuurielust on esile tõsta palju sündmusi ja nendega seotud loovisikuid, nagu on kohane Euroopa kultuuripealinnaks kandideerivale linnale," selgitas Jäppinen. "Birgitta festivali näol on aga tegemist uudse, omanäolise ja kõrge kunstilise tasemega sündmusega, KUMU valmimine on aga kahtlemata selle aasta kogu riigi üks suurimaid kultuuritegusid ning Marika Valgu kui isiku panus sellesse on hindamatu."

Tunnustusauhinda "Tallinna Kultuuritegu 2005" anti sel aastal välja esimest korda ning seda kahes kategoorias: kollektiivi panus ja loovisiku panus Tallinna kultuuriellu. Preemia nominente võisid esitada kõik linnakodanikud.

Kollektiivide kategoorias märkis komisjon ära veel Mustamäe skulptuurisümpoosioni 2005 korraldamise ning muusikali "Georg" lavale toomise.

Auhinnafond oli 100 000 krooni, millest 60 000 krooni saavad Birgitta festivali korraldajad ning Marika Valk ja Valeri Petrov kumbki 20 000 krooni.

Lisaks Kaia Jäppinenile osalesid komisjoni töös Hardi Volmer, Jaanus Rohumaa, Karin Hallas-Murula, Kaarel Tarand ja Marje Lohuaru, Külli Holsting, Ene Vohu ja Mai Vöörmann.

Tunnustusauhinnad antakse üle 29. detsembril 17.30 Draamateatris.