Hutton ütles täna Financial Timesile, et sellise kiirreageerimisjõu olemasolu tooks kindlust NATO liikmetele Ida-Euroopas, eriti Balti riikidele, keda muutis palju ettevaatlikumaks Venemaa mullune invasioon Gruusiasse.

Täna Krakowis toimuvad NATO kaitseministrite koosolekul esitatava Suurbritannia ettepaneku eesmärk on eesmärk on meelitada NATO liikmesriike panustama rohkem Afganistani sõtta.

"Ma loodan, et sellise jõu olemasolu muudab NATO-le lihtsamaks Afganistanis rohkem ette võtta," ütles Hutton FT-le. "Võiks olla kindel, et kodumaa julgeolekule on pühendunud jõud, millel ei oleks muid eesmärke ega prioriteete peale kodumaise julgeoleku Euroopas. Loodetavasti teeb see lihtsamaks ka selle, et ülejäänud liikmesriigid Afganistanis rohkem ette võtaksid."

Varemgi on Suurbritannia mitteametlikult ja nimesid nimetamata kurtnud Euroopa riikide ebaproportsionaalselt väikese panuse pärast Afganistani sõjas, pidades silmas suure rahvaarvuga Ida-Euroopa riike.  

Tagasipöördumine NATO algse mõtte juurde

Pärast külma sõja lõppu on NATO liikunud eemale oma esialgsest sihist pidada üleval suuri püsivaid väekontingente, millega alliansi territooriumi kaitstakse. Huttoni pakutud solidaarne liitlasjõud (Allied Solidarity Force) koosneks 1500 võitlejast, kes oleks valmis operatsiooni alustama, ning 1500 võitlejast, kes läbivad väljaõpet.

"See tähendaks tagasipöördumist NATO põhialuste juurde," kommenteeris Hutton.

NATOsse kuuluvatele Euroopa riikidele avaldavad tänasel Krakowi kohtumisel ootuspäraselt survet ka Ameerika Ühendriigid, kes soovivad, et nende liitlased Euroopas suurendaksid oma kohustusi Afganistanis, kuna USA president Barack Obama juba teatas oma esimese kaalukama kaitsepoliitilise otsusena USA Afganistanis asuvate vägede tugevdamist 17 000 võitleja ehk kahe brigaadi võrra.

Patiseis NATO kiirreageerimisjõudude loomisel

Hutton loodab, et tema soovitatud kiirreageerimisjõudude loomine lõpetaks NATO-sisese patiseisu 25 000 võitlejast koosnevate kiirreageerimisjõudude (NATO Response Force, NRF) loomise üle. NRFi peaks kavakohaselt olema võimalk vajadusel tarvitada paljudes eri sõjateatrites üle ilma.

"See peaks tähendama 25 000 tegutsemisvalmis võitlejat, kuid nende käsutusse ei ole antud ei varustust ega isikkoosseisu," rääkis anonüümseks jääda soovinud Briti kaitseministeeriumi ametnik Reutersile. "Suurbirtannia tahaks näha kiirreageerimisjõude, mida võiks kasutada nii, kuidas vaja, ja millal tarvis."