Parlamendi kaitsekomiteesse kuuluvate saadikute arvates peaks NATO välja töötama alternatiivse plaani Balti riikide kaitsmiseks, et rahustada nende hirmu Venemaa võimaliku rünnaku ees, arvestades seejuures ettearvamatuid tegureid, vahendas Reuters. Samuti peaks NATO Balti riikides viima võimalikult sageli läbi sõjalisi õppuseid.

Raporti järgi peaks NATO kindlustama oma Ida-Euroopa partnerite kaitsmiseks plaani ettearvamatute olukordade puhuks, millega võivad kaasneda rünnakud Balti riikide vastu, mis nõuavad NATO-lt sõjalist vastulööki.

"NATO peaks Balti riikides säilitama nähtava sõjalise kohaoleku, mille hulka kuuluvad õhuturbelennud ja õppuste korraldamine," seisab avalduses.

Raporti järgi kavatseb Venemaa kindlustada endise Nõukogude Liidu alal oma mõjusfääri. Isegi kui Kreml ei kasuta oma eesmärkide saavutamiseks sõjalist jõudu, võib ta seda teha muude vahendite abil, nagu gaasikraanide sulgemine.

"Venemaal on põhjendatud huvid neis riikides, mis teda ümbritsevad," selgitati raportis.

Eile oli Eestis visiidil lahkuv NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer, kes kinnitas, et Balti riigid ei jää sõjalise kaitseta.

"NATO peab olema nähtav," kinnitas de Hoop Scheffer, tuues näiteks NATO õhuturbe Balti riikides. "Olen alati öelnud, et pole olemas Balti õhuruumi, on vaid NATO õhuruum."
Kõik kolm Balti riiki liitusid NATO-ga 2004. aastal.