Volikogu nõusolekul hakkab bussisõidu talong kõige varem järgmisest veebruarist senise viie krooni asemel maksma kümme krooni ja ekspressbussi talong senise seitsme krooni asemel 15 krooni.

Kolm krooni maksnud soodus- ehk lisapilet kallineb võimude kava järgi kolmelt kroonilt viiele kroonile. Bussis maksab talong kioskipiletist viis krooni enam.

Samas muutub ühis-sõidukite kasutamine soodsamaks üliõpilastele ja kolme või enama lapse vanematele, pensionäridele: kõik nad tohivad sarnaselt kooliõpilastele bussiga sõi-ta edaspidi 60 krooni eest kuus.

Kolmekümne ja üheksa-kümne päeva piletid maksvad sama palju nagu praegu.

Abilinnapea Ivar Virkus pakkus eile linnavalitsusel istungil võimaluse tõsta ka pikemaks ajaks müüdavate sõidukaartide hindu, ümardades need lähisajani. "Hinnatõus võiks olla korraga, sest kuukaartide hinnad vajavad korrigeerimist ja linnavalitsus peab seda lähiajal uuesti arutama," leidis Virkus.

Säärase märkuse tegi bussisõidu hinnamuutusi kajastavat volikogu määruse eelnõu lugedes ka rahandusameti juhataja Heino Tonsiver.

"Piletihinna tõusul pole mõtet, kui see ei anna piletitulusid juurde. Kaaluda tuleb kuukaartide hinna tõstmist ja soodustuste mittelaiendamist," tähendas ta.

Abilinnapea Priit Vilba sõnul toetab Tallinn ühistransporti praegu ligi 60 protsendi ulatuses kogu eelarvest, mis moodustab 15 protsenti kassaeelarve mahust.

"Kavandatav dotatsiooni vähendamine 50 protsendile tähendaks bussiliikluse harvenemist ja senisest rohkem täis sõidukeid," kirjeldas Vilba tulevikku.

Jaanuarist tohivad bussi-trolli-trammiga priilt sõita kõik üle 65-aastased tallinlased. Kui volikogu uuendusena päri on, lubab linn tasuta sõidu ka esimese grupi invaliidide või lapsinvaliidide saatjal ning väikelapse saatjal.

"Emal on lapsevankriga bussi üldse raske pääseda ja kui ta seda suudab, on vankrit paigal hoides keeruline piletit komposteerida," hindas kaheaastase tütre ema, abilinnapea Liisa Pakosta tasuta sõidu-õiguse andmist väikelapsega linnas liikujatele ülioluliseks.

Eilsel linnavalitsuse istungil haigestunud linnapead asendanud abilinnapea Ants Leemetsa sõnul kujunes bussipileti hinna arutamine vägagi elavaks ning nõudis üksmeelele jõudmiseks lausa hääletamist.

Linn loodab uusi soodustusi arvestades 2000. aastal saada piletitulu 169,6 miljonit krooni, mis on 3,6 miljonit enam kui tänavune oodatav tulu.

Juhul kui tänavu oleksid kehtinud tulevaks aastaks kavandatavad sõidusoodustused, saanuks linn piletitulu 154,1 miljonit krooni ehk järgmisel aastal kasvab piletitulu plaanipäraselt ligikaudu 15,5 miljonit krooni.