Eile õhtul kohtusid Saku Suurhallis BC Kalev/Cramo ja Moskva CSKA ning mängu saabus vaatama ka Venemaa asepeaminister ja ekskaitseminister Sergei Ivanov.

Ivanov istus tribüünil sõbralikult koos kaitseminister Jaak Aaviksooga, kuid ütles hiljem, et paranemist Eesti-Vene suhetes oodata pole.

„Ma olen küll piisavalt kõrge ametnik, kuid ma tulin vaid mõneks tunniks korvpalli vaatama. Mis puudutab meie poliitilisi ja majanduslikke suhteid, siis ma arvan, et need on kõigile teada. Jäädes realistiks, ma ei arva, et suhted lähiajal paranevad,“ ütles Sergei Ivanov „Aktuaalsele kaamerale“.

Ajaloolane ja Venemaa-spetsialist David Vseviov aga ei usu, et nii kõrge riigiametnik oleks lihtsalt mõned tunnid enne Kalevi-CSKA kohtumist otsustanud sõita naaberriiki mängu vaatama.

„Meil, väikestel inimestel, on võimatu öelda, mis seal kõrgemal täpselt toimub, kuid traditsiooniliselt ei toimu sellised visiidid iseenesest,“ ütles David Vseviov Eesti Päevalehele.

Mida siis visiidist välja lugeda võib – kas ikkagi on oodata suhete paranemist? „Spordi vaatamine on märgilise tähendusega, ega riigijuhid ei käi asjata jalgpalli vaatamas,“ osutas ajaloolane.

„Ivanoviga seoses meenub ka näiteks USA lauatennisemeeskonna saabumine Hiinasse Nixoni ajal ja see oli märgilise tähendusega sündmus,“ lisas ta.

Samas nentis ajaloolane, et märgilisusest ei maksa ülearu loota. „See võib olla ka sama laadi sündmus, nagu näiteks Jeltsin sõitis vahepeal trolliga,“ tõi Vseviov näite.

„Mina aga tahaksin uskuda, et inimene jääb inimeseks ka kõrgel positsioonil ja on ikka edasi oma huvide ja kirgedega ning ka armastusega näiteks korvpalli vastu,“ ütles David Vseviov lõpetuseks.