Oscari nominentideks valitud filmide nimekiri tehakse teatavaks teisel veebruaril ja 2009. aasta Oscarid kuulutatakse välja seitsmendal märtsil.

Ameerika filmiakadeemia palvel esitavad riigid igal aastal ühe oma filmi võõrkeelse linateose Oscari nominendi kandidaadiks. Eestist otsustas kandidaadiks esitatava filmi üle Eesti Filmi Sihtasutuse (EFSA) moodustatud komisjon, kuhu kuulusid tänavu Tristan Priigimägi, Jüri Sillart, Lauri Kaare, Kris Taska ja Kristiina Davidjants.

"Sel aastal oli filmisaak kaunis nõrk ja arutuse all oli ainult kolm filmi, "Detsembrikuumus", "Vasha" ja "Buratino"," ütles EFSA välissuhete juht Tristan Priimägi Eesti Päevalehele.

Miks otsustati "Detsembrikuumuse" kasuks? ""Detsembrikuumus" on püütud teha ameerikaliku filmikeelega," põhjendas Tristan Priimägi ja lisas, et niiviisi on suurem lootus Ameerika filmiakadeemia žürii mõistmist leida. "Kui üleeelmisel aastal otsustati valida Oscarile kandideerima "Klass" ja mitte "Sügisball", siis otsustati nii ikkagi sellepärast, et "Klass" haakub paremini, sobib näiteks Ameerika koolitulistamise teemaga," ütles Priimägi.  "Ka "Detsembrikuumusega" on on suurem lootus jõuda konsensuseni Ameerika filmiakadeemia žüriis, kus istuvad enamasti üle 50-aastased mehed. "Akadeemia maitsega tuleb mingil määral arvestada," nentis ta.

Eesti esitatud filme pole siiani Oscari nominentide sekka valitud, kuid Tristan Priimäe sõnul on see loomulik. "Nominentide seas on täielikud maailmanimed ja siis näiteks 200 kandidaadi seast valitakse nominendiks viis. See on väga kõva konkurents," selgitas Tristan Priimägi. 

Seega on mäng küünlaid väärt. "Kui produtsendi seisukohalt võtta, siis filmi müümiseks pole midagi paremat kui Oscar. Olenemata sellest, kas meil on reaalne nominendi kandidaat või mitte, esitamine on promotsiooni mõttes alati seda väärt. Need kanalid, kus sellest filmist räägitakse ja kus selle nime näidatakse koos pildiga toovad vaeva kuhjaga tagasi," selgitas EFSA välissuhete juht.

"Detsembrikuumus" räägib 1924. aasta1. detsembri kommunistlikust riigipöördekatsest. Filmi režissöör on Asko Kase ning stsenaristid Mihkel Ulman ja Lauri Vahtre. Filmistuudios Ruut Pictures valminud linateose peaosades on Sergo Vares, Tõnu Kark, Liisi Koikson ja Mait Malmsten. Filmi muusika kirjutas Sven Grünberg. Operaatoritöö tegi Kjell Lagerroos ja montaaži Tambet Tasuja.

2008. aastal esitas Eesti  võõrkeelse filmi Oscari nominendi kandidaadiks filmi "Mina olin siin". Üle-eelmisel, 2007. aastal esitas Eesti kandidaadiks Ilmar Raagi filmi "Klass."