Selle käigus selgus, et haigestunud on 19 hoolealust ja 12 töötajat, sealhulgas meditsiiniõde, mõned hooldajad, kokk, köögitööline, laohoidja ja tegevjuht.

Tõsiseid epidemioloogilise režiimi rikkumisi avastati ka hooldekodu sööklas, kus söögilaualt võetud uhteproovis leiti salmonelloosi tekitajaid. "See näitab seda, et söögilaudu ei pesta ja ei desinfitseerita ning viitab selgelt asjaolule, et toidukäitlemine on seal väga halval järjel," ütles Kutsar.

Kutsari sõnul peab hooldekodu meditsiinitöötaja kontrollima iga päev personali, eeskätt hoolealustega otseselt kokkupuutuvate töötajate ja köögitööliste tervislikku seisundit ning teatama võimalikest haigustest tervisekaitsetalitusele.

"Ilmselt oli see töö tegemata. No kuidas sai olla, et köögitöölised ei teatanud vanemõele, et neil on kõht lahti ja käisid tööl edasi," ütles Kutsar.

Ida-Virumaa maakonnaarst Eduard Dobrõi kinnitas, et on puhangust teadlik, kuid ei suutnud meelde tuletada, millal Aa hooldekodu juht talle sellest rääkis. Samas tuletas Dobrõi meelde, et ametlikku teatist pole hooldekodu tervisekaitsetalitusele esitanud.

"Meie saime puhangust teada, kui üks hooldekodu töötajatest pöördus arsti poole 22. jaanuaril. Meieni jõudis see informatsioon 29. jaanuaril," ütles Ida-Virumaa tervisekaitsetalituse vaneminspektor Svetlana Lissitsõna.

Pärast teadet alustasid tervisekaitsetalituse töötajad uurima asja kohapeal ning selgus, et düsenteeria ehk s^igelloosi kliinilised nähud - palavik, kõhulahtisus ja -valu on ilmnenud maja asukatel pikalt enne esimest perearsti poole pöördumist.

"Me arvame, et esimesed juhud olid jaanuaris, kuid nad jäid tähelepanuta, kuna haigus kulges kerges vormis ja lühiajaliselt, täpsemalt ühe päeva," selgitas Lissitsõna.

Tervisekaitsetalitus trahvis düsenteerijat varjanud Aa hooldekodu juhatuse esimeest ja meditsiiniõde 3000 krooniga.