Potentsiaalselt puudutab piirang kõiki inimesi, kel on 65. sünnipäev selja taga, kuid kes tahavad ja suudavad edasi töötada.

OÜ Lugemisvara juhataja Virve Tibar läheneb ise sellele eapiirile, kuid lubab veel vähemalt viis aastat täisjõuga tööd edasi teha. “See oleks lollus, kui inimene pärast 65. eluaastat kohe maha kantakse – inimene peab ikka nii kaua töötama, kui tahab ja jaksab,” ütles Tibar. “Aga see sõltub ka inimesest.”

Kui välistada võimalik pahatahtlikkus, siis võiks tema hinnangul tööandjal siiski mingi sõnaõigus olla, kas inimene jääb veel tööle või mitte, sest on ka neid, kes tahaksid töötada, aga tegelikult ei suuda.

“Kuid mingi kaitse peaks töötajatel ikka olema,” lisas Tibar. “See seadus tekitab vanemates inimestes suurt stressi, nad ootavad seda 65. sünnipäeva kui surma.”

Aprillis algatasid sotsiaaldemokraadid seadusemuudatuse, et nende hinnangul põhiseadusvastane paragrahv tühistada. Sarnaselt põhiseadusega keelab ka Euroopa Liidu põhiseaduslik leping igasuguse diskrimineerimise, sealhulgas inimeste tõrjumise vanuse tõttu.

Valitsus on ühtpidi tunnustanud sotside algatust, kuid teisalt ei toetanud eelnõu kinnitamist riigikogus.

“Põhimõtteliselt peavad nii sotsiaalministeerium kui ka valitsus selle eelnõu sisu väga oluliseks. Eestis on tööpuudus juba kaunis madalal tasemel – 7,9 protsenti,” ütles peaminister Andrus Ansip mai keskel. “Oleme selle näitaja poolest eespool isegi Soomest, kuid tööhõivega on meil probleeme päris palju.”

Vanuselise piirangu kaotamine võimaldaks tema sõnul parandada elatanud inimeste hulgas tööhõivet ja neid kaasata.

“Aga oleme seisukohal, et see küsimus tuleks lahendada kompleksselt uue töölepingu-seadusega,” sõnas Ansip.

Ka sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna juhataja Egle Käärats pidas sotside ideed toetamisväärseks. “Peame otstarbekaks reguleerida seda põhimõtet uues töölepinguseaduses,” märkis ta.

Õigus, mitte kohustus

Kääratsi sõnul on seaduses teatav vastuolu, sest ka töölepinguseaduse üks paragrahvidest keelab diskrimineerimise vanuse tõttu. Diskrimineerimisohtu ta siiski suureks ei pidanud. “Tegemist on tööandja õigusega, mitte kohustusega tööleping lõpetada,” ütles Käärats.

SDE aseesimehe Eiki Nestori hinnangul valitsus vigurdab. “Valitsus alles asus uut töölepinguseadust välja töötama, lisaks võib riigikogu nii mahukat ja olulist eelnõu menetleda 1,5–2 aastat,” märkis Nestor.

OÜ Lugemisvara antikvariaadis rahvusraamatukogus töötab 77-aastane Senta Puulinn, kes on üle 50 aasta raamatutega tegelenud.

“Raamatud pole üksnes minu töö, vaid ka hobi. Igav oleks kodus istuda, siin on ka oma ostjaskond, räägime juttu ja tunnen, et olen osa ühiskonnast,” märkis Puulinn. “Kui vaid kodus istuks, siis tunneks, nagu oleks koera ja kassiga samal pulgal.”

Ka eakam inimene võib hea töötaja olla

Sven Pärn, Pensionäride Ühenduse esimees

Sotsidel on õigus. Ega inimene muutu ju lindpriiks niipea, kui kell lööb ja vanus täis saab. Ka eakas inimene jääb ikka inimeseks ja jätkata tuleks samasuguseid tingimusi ehk vallandamise põhjusi, mis on tavainimesel.

Saan täiesti aru, et tööandja, kes palkab inimese, tahab selle eest saada vajalikku jõudu ja toodangut, selge see.

Kui inimene enam ei suuda vajalikul tasemel tööd teha, siis tuleks talle seda öelda. Et töölt lahkuda tuleks seepärast, et ei suuda, mitte seepärast, et ta sai vanaks.

Pensioniealisi üle 200 000

Eakad noori ei tõrju

•• Statistikaameti andmetel elas 2004. aastal Eestis 218 658 inimest, kes on 65-aastased ja vanemad.

•• Uurimused on näidanud, et vanuselise diskrimineerimise keelustamisel ei asu eakad tööturul noorte tööotsijatega konkureerima.

•• Pensioniikka jõudnud töötajad jätkavad mõne aasta oma senisel ametikohal.

•• Sotsiaaldcemokraadid leiavad, et vanus ei saa olla põhjus, miks lõpetada leping oma tööga hästi toime tuleva ja töötada sooviva inimesega, ning soovivad diskrimineerivat seadust muuta.

•• Tööga hõivatute hulga suurenemine mõjub sotsiaaldemokraatide hinnangul ka majandusele positiivselt.

Allikas: EPL