"Sotsiaalministeeriumi ametnikud väitsid eelmisel aastal korduvalt, et mingit töölepin­gu seaduse eelnõu pole olemas, ometi teatas ministeerium 8. jaanuari õhtul, mitu tundi peale tööpäeva lõppu, et eelnõu saadetakse koos­kõlastusringile", teatas Ametiühingute keskliidu infojuht Siiri Rebane Pärvaleht Online'ile.

“Nii olulise seaduse koostamisel peavad osalema tööturu kõik kolm osapoolt, aga näib, et ministeerium jättis kõrvale mitte ainult ametiühingud ja tööandjad, vaid isegi koalitsioonipartnerid,” ütles EAKLi esimees Harri Taliga. “Toimusid küll for­maalsed konsultatsioonid, aga need ei saa asendada läbirääkimisi. Pealegi pole meid teavitatud isegi konsultatsioonide tulemustest.”

EAKL on korduvalt rõhutanud, et töölepingu seaduse eelnõu koostamisele peab eel­nema olukorra analüüs. Taliga sõnul aga on EAKLi ettepanekuid eiratud ja sisulist analüüsi tehtud pole.

“Näib, et sotsiaalministeeriumi ametnikud on taas lähtunud põhimõttest – annab jumal ameti, annab ka mõistuse. Paratamatult kerkib küsimus: kas ministeerium vassis kogu aeg ja teadlikult või sisustasid usinad ametnikud jõuluaja töölepingu seaduse eelnõu kirjutamisega?” imestab Taliga.

Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi sõnul on uue töölepingu seaduse eesmärk tööjõuturu paindlikuks muutmine, edastas Reformierakonna esimehe sõnu erakonna pressiesindaja Henri Arras. 

"Uus töölepingu seadus teeb majanduses vajalike struktuurimuudatuste toimumise lihtsamaks nii lähiajal kui ka tulevikus,” ütles Ansip.

Tööandjate keskliit on uue töölepingu seadusega igati rahul.

„Kui täna kehtiv töölepingu seadus võeti vastu ajal, mil riigis kehtis ametliku valuutana rubla, siis uus töölepingu seadus peab Eesti viima eurotsooni,” ütles Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis pressiteates. 

„Tänase tööõiguse suurimaid hädasid on tõsiasi, et see pärsib tootlikkust ja väikeettevõtlust. On tagumine aeg visata viimane nõukogude tsiviilõiguse jäänus prügikasti ning kehtestada euroopalik seadus, mis motiveerib tänaseid töövõtjaid hakkama tööandjateks," lisas Kriis.