Tehnoloogiliselt ülikeeruliste seadmete tootmiseks on AS Clifton andnud koostöös Venemaa partneritega sisse juba 13 patenditaotlust, iseseisvalt valmistatakse ette veel kolme taotlust. Ettevõtte potentsiaalist on aru saanud ka riskiinvestorid Ambi­ent Sound Investmentsist (ASI), mis koondab Skype’i loonud inimesi. Alates suve lõpust kuulub suurem osa firmast ASI-le.

Keerukas ja riskantne

Sellel aastal reaalse tootmise ja müügitööni jõudnud Clifton esitas tootmise laiendamiseks vajalike seadmete ostmise taotluse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS). Ligi kümme miljonit maksvast projektist oleks EAS pidanud katma neli miljonit, ent paraku hindas sihtasutus tartlaste plaani „liiga ambitsioonikaks”. „Olgugi et toode on väga innovaatiline, on tegemist väga keeruka ja riskantse projekti elluviimisega. Kahjuks puudub ettevõttel ka vajalik finantsvõimekus, et selle kaudu maandada riske ja võimalikku ebaedu mingil peri­oodil,” teatas EAS.

Lisaks põhjendas EAS otsust Cliftoni väidetavalt puuduva turundustegevusega ja kartusega, et ettevõte ei suudaks seeriatootmist ja müüki käivitada.

„Kui me doteerime peamiselt saetööstusi, leivatehaseid ja muid traditsioonilisi, ent suhteliselt väikest lisandväärtust andvaid ettevõtteid, siis me ei jõuagi efektiivsuses teistele riikidele järele,” lausus Cliftoni juhatuse esimees Jaak Anton. Ta nõustus, et nn uute sektorite ettevõtetega seotud riskid on küll suuremad ja tooteid töötatakse kauem välja, ent need looksid ka enam lisandväärtust. Antoni sõnul lähtub EAS ilmselt põhimõttest, et riskivabam ja lihtsam on anda toetusi ettevõtetele, kes tegelevad arusaadavate asjadega.

Anton esitas EAS-i negatiivse otsuse peale majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse vaide ja lükkas ümber suurema osa EAS-i põhjendustest: turundustegevus on juhatuse prioriteet juba üle aasta, ettevõttel on kliendid ja partnerid Venemaal ning Suubritannias, ettevõtte palgal töötab neli teaduste doktorit, stabiilse rahastamise tagab omanikfirma ASI.

Sellel nädalal tunnistaski minister Juhan Parts EAS-i otsuse kehtetuks ja tegi ettekirjutuse asja uueks läbivaatamiseks. EAS-i Parts liigses konservatiivsuses süüdistada siiski ei soovinud. „Cliftoni taotlus vaadatakse uuesti üle ja kui tehakse positiivne otsus, siis võib ta mõne teise heakskiidetud projekti ära kukkudes toetusraha ikkagi saada,” ütles Parts ja lisas, et valitsusel on plaan peagi välja kuulutada ka uus tehnoloogiainvesteeringute taotlusvoor.

EAS-i turundus- ja kommunikatsiooniüksuse direktor Erki Peegel ei nõustunud samuti väitega, nagu käituks EAS uute sektorite ettevõtete suhtes teadlikult vaoshoitumalt. „Riskantsus on kindlasti küll üks põhjuseid, ent peamine oli ikkagi see, et sellele meetmele oli vähe raha ette nähtud,” rääkis Peegel. Ta tõi esile, et tööstusettevõtete tehnoloogiainvesteeringu toetusprogrammi maht oli kokku 350 miljonit krooni, ent taotlusi esitati kokku 900 miljoni kohta.

Mille arendusega Clifton tegeleb?

•• Clifton on pooljuhtelementide ja -struktuuride arendamise ning tootmisega tegelev ettevõte, mis arendab ja toodab gallium-arseniidist LPE-tehnoloogia abil jõu­elektroonika komponentides vajalikke elemente.

•• Sel aastal käivitas ettevõte jõudioodide müügi, arendusfaasis on ka päikeseelemendi ja uute jõuelektroonikas kasutatavate moodulite väljatöötamine.

•• Jõudioode kasutatakse energeetikas, auto- ja lennukitööstuses, raudtee, kaevanduse ja kosmose valdkonnas, samuti majapidamisseadmetes.