Kas teadlikult või juhuslikult, aga endine tunnustatud kirurg, Haapsalu haigla peaarst ning sotsiaalminister saab kuuma käes maha poliitilise avaldusega. Ainsaga, mis sel suvel laiemat huvi on pälvinud. Mees räägib otse, maakeeli ja keerutamata, mis tema lihtinimesena asjast arvab.

Postimehe ajakirjanikud kuulasid pärast Vilosiuse intervjuuga kasseti mitu korda üle, veendumaks, et kohatult mahlakaid lauseid kasutanud rahvaasemik oli ikka kaine. Tundus olevat.

"Tom ongi selline mees - ütleb otse välja, mida mõtleb, aga varisere see muidugi ärritab," hindab oma head sõpra Haapsalu linnapea Urmas Sukles. "Muide, ka mina arvan, et ei maksa oma tilli naabrimehe pärasoolde toppida. Ja kui oled siiski taolisel ebaloomulikul moel nakatunud, ei pea teised haiged selle pärast kannatama," assisteerib Sukles oma sõbrale veelgi kiftima lausega.

Teine hea sõber Andres Lipstok avaldab siiski arvamust, et lopsaka jutu põhjus on ehk suvine puhkemiljöö. "Muidugi on hea, kui poliitik räägib nii nagu ta mõtleb," ütleb ta, "aga poliitikuna tuleb osata tunnetada ka seda, kus on valulävi. Et kuidas ja mida öelda."

Neid, kes igapäevaselt aidsi näevad ja tunnetavad, selline laiamine muidugi ärritab.

"Kahju, kui selliste mõtetega inimene juhib sotsiaalkomisjoni," kahetseb aidsiennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova. Tema muidugi teab Vilosiuse mõttetaset ammu ja see teda ei üllata. Aga ärritab tipp-poliitiku ropp stiil. "Ta võib ju õllekas sõprade ees praalida, öelda, mida tema, üks tavaline ja keskmine Toomas aidsiga seonduvast arvab. Aga riigimehena, kes selle probleemiga tegelema peaks, ta nii rääkida ei saa."

Aastaid samuti ennetuskeskuses töötanud Kristina Mänd ütleb, et ega ikka päris rumalusi ei saa ka rääkida. "Ameerikas võib sellise avalduse teha vaid ehk mõni pimedusega löödud vana lõunaosariiklane. Täie mõistusega haritud inimene nii ei räägi."

Tegelikult peaks endine minister Vilosius vägagi hästi teadma, et aidsi nakatunute järsu kasvuga seotud probleemid on paljuski pärit ajast, mil tema ise oli minister. Kui Kalikova ja CO käis kuus aastat tagasi ministeeriumis ennetustööks raha küsimas, naerdi nad Vilosiuse meeskonna poolt välja.

Tegelikult on tänavu mais viiekümneseks saanud Vilosiuse Tom muidugi laheda jutuga ja selge mõtlemisega vana. Kui vaja, paneb pidu, kui vaja, on asjalik; ühesõnaga rahvamees. Nii ütlevad üldiselt kõik, kes teda tunnevad. Vilosiuse elamine, perekond ja puhastverd saksa lambakoer paiknevad Haapsalus. Tööpäeva hommikuti sõidab ta autoga Tallinna, õhtul koju tagasi. Nii peaaegu iga päev.

Tee peal vaatleb Vilosius linde. Selline hobi mehel.

Näiteks on ta rääkinud sellest, kuidas sõidab mööda Tallinna-Haapsalu maantee 54. kilomeetril asuvast kurepesast ja teab peast kolme aasta taha ulatuvalt kuupäevi, millal isakurg pesale saabus. Neid kuupäevi teab peast ka Vilosiusega ühes autos tööle sõitev Andres Lipstok.

Ja teatrit on ta ka teinud. Räägitakse, et ainus kord harrastusteatri Randlane ajaloos, mil kõik piletid esietendusele esimesel eelmüügi päeval väljamüüdi, oli 1987. aastal, kui mängiti etendust Küpsustunnistus Toomas Vilosiusega peaosas.

Võibolla tegi ta nüüd ka teatrit? Nii arvatakse ka.

"Ma arvan, et ta pingutas veidi üle. Ei usu, et ta päris nii mõtleb," märgib sotsiaalministeeriumi kantsler Hannes Danilov, ka Haapsalust Tallinna tööle käiv endine arst.

Või tahtis Vilosius meelega praegu suvel algatada diskussiooni, et siis hiljem otsustada, kuidas aidsiküsimusi edaspidi arutada. "Selle eest talle muidugi tänu, et ta rahva kihama pani," konstrueerib Kalikova.

Pühapäeval ja esmaspäeval laialt oma arvamust avaldanud Vilosiuse telefonid olid teisipäeval ja kolmapäeval tummad mis tummad. Aga Delfis ja Megas oli aidsi ja Vilosiuse teemal 500 kommentaari.

See, mis eksministri hoogsalt Tilli-Villiks ristis, teiste hulgas.


Toomas Vilosiuse surematu repliik vabas tõlkes kõigile neile, kes veel ei tea.

- Kõige lihtsam on ju till ikkagi püksis hoida. Ära pane seda sinna, kuhu seda ei pea panema. Neid kohti, kuhu seda mõnusalt panna, on ju tuhandeid.

- Helpointahan on kuitenkin pitää kyrpä housuissa. Älä pane sitä sinne, mihin sitä ei pitäisi panna. Onhan toki tuhansia sellaisiakin paikkoja, johon sen voi panna mukavasti.

- Viss vieglak ir pimpi toamer bikses turet. Nebaz to tur kur nevajag. Tas vietas kur to likt, tacu ir tukstoshu!

- It is still easiest to keep your dick in the pants. Don´t stick it anywhere you shouldn´t put it. There are thousands of nice places where you could stick it.

Raul Ranne