“On ka pilte joonistatud, aga need on väga harvad juhtumid, kui on mingi pildikene sinna kasti joonistatud. Mingi lillekene ja mingi sõna sinna juurde. On inimesi, selliseid vaimukaid, jah,” ütles Kosenkranius Raadio Vaba Euroopale.

Tallinna valimiskomisjoni sekretär Kaido Rosin mainis, et Tallinnas avanev pilt on olnud üsna kirju ja lillekestega valimissedelil ei piirduta. Valimissedelist saab hoopis sotsiaalse protesti väljalasketoru. “Oli haakriste, oli punaviisnurki, oli - kas saab öelda joonistusi, aga kritseldusi, ka mittetsensuurseid kujundeid,“ kõneles Rosin.

Viimastel kohalikel valimistel ilmus valimissedeleile päris sageli midagi kirjandilaadset teemal “miks ma ei taha valida.” Sedelirikkujate põhiväide on, et pole kedagi valida. Enamik neist jäi siiski truuks lühivormidele stiilis “See ja see on siga.” Pärnu valimiskomisjoni esimees linnasekretär Tiina Roht mainis , et enamik protestijatest eelistab siiski konventsionaalsemaid meetodeid. Näiteks kirjutavad lahtrisse antud ringkonnas absurdse kandidaadinumbri 666, millel on pisut satanistlik maik.

“Lihtsalt inimene sellisel moel näitab oma ükskõiksust ja eitust, kirjutades sinna meelega vale numbri.”

Kaugeltki mitte kõik hääled ei lähe kaotsi protestist, sageli on süüdi hoopis teadmatus või valimispäeva ähm. Kaido Rosin hoiatab, et kui lahtrisse number kirjutada ja siis see maha tõmmata ning uus number peale kirjutada, läheb hääl kaotsi. Sodimiskeeld kehtib selleks, et välistada tulemuste võltsimine.

“Selle numbri võis maha tõmmata keegi teine,” seletas Rosin. “Et seda välistada, siis on ta kehtetu, kui on numbreid maha tõmmatud ja uuesti kirjutatud.”

Selle asemel, et sedelile uus number kirjutada, tuleb pöörduda valimiskomisjoni poole, küsida neilt uus sedel ja rikutud lipik tagasi anda. Samas kinnitavad valimiskomisjonid, et nende põhimõtteks on välja selgitada valija tahe isegi siis, kui vorminõuetest on kõrvale kaldutud. Rita Kosenkranius rääkis, et kuigi lahtrisse tuleb kirjutada number, võib kehtivaks lugeda ka sellise hääletussedeli, millel number puudub, kuid sellele on kirjutatud kandidaadi ees- ja perekonnanimi. Kui näiteks kusagil kandideeriks kandidaat nimega Kosenkranius ja valija kirjutab sedelile ainult tema perekonnanime, siis võib see hääl ometi kehtida.

“Kui selles valimisringkonnas see Kosenkranius kandideerib ja kui ringkonnas on ainult üks Kosenkranius näiteks, siis me teame, et ta on mõelnud seda kandidaati, tema tahe on üheselt arusaadav ja see hääletussedel loetakse kehtivaks,“ tõi ta näite. Et valija hääl pärale jõuaks, soovitab Tallinna valimiskomisjoni esimees Rosin juba praegu kontrollida rahvastikuregistrist, kus kodanik valima peab. Valimisteni on jäänud ainult 37 päeva.