Esimene peatuspaik on Herne tänav 9 – see maja kandideerib ajaloolises keskkonnas asuva parima uuselamu tiitlile. Uus maja asub täpselt vana maja kohal. Omanikud ei ole pürginud taevasse ja see avaldab komisjonile muljet. Akende ees olevad puitsõrestikud ajavad Duboviku naerma. “Miks aknad on kinni löödud?” nõuab ta.

Kenasti on korda tehtud Liivalaia 17 asuv toidupood. Pisike kollane maja suure tee ääres oli nii kehvas seisus, et ametnikud ei lootnud sellest midagi. Selmet taotleda luba pilvelõhkuja ehitamiseks omanikud üllatasid ja tegid maja korda. Holsting meenutab, et just sellest tillukesest leivapoest käis tema kooliajal pirukaid toomas.

Süda tänav 3 maja saab kiita ja sutike noomida. Mõned aknad on asendatud, kuid alles on vanad hinged ja kremoonid. “Mina ei uskunud, et see korda saab, aga tegid ära. Ta oli ikka väga halvas tehnilises seisus,” möönab Dubovik.

Kähku vaatame üle Süda 10 maja. Komisjoni kiitust väärib sümmeetriline fassaad. Samal ajal pannakse tähele, et naabermajadega võrreldes asuvad aknad kõrgemal ja see ei mõju hästi.

Videviku tänaval saab kiita 40. maja, eriti selle uksed. Keldrit pole omanik jõudnud veel korrastada, imenatuke rikuvad üldmuljet teise korruse suuremaks tehtud aknad.

Kenade ehitiste lähemal uurimisel leiab komisjon mitu iluviga. Ristiku 47 majal näiteks on küll säilitatud vana laudis ja korralikult taastatud uks, mis paraku näeb lingita välja nagu ratasteta jalgratas. Roosa hoone Valgevase 7 saab kiita värvitud keldriakende eest, aga jahmatab kohe komisjoni oma pseudokäepideme ja elektrikapiga, millele vuliseb vihmaveetorust vett.

Kassisaba modernsete majade kaenlasse surutud Koidu 31 pälvib ohtralt kiidusõnu. Omanik on fassaadipassi värvilahendust kenasti järginud. Pikalt imetleb komisjon Kungla 11 elamut, mille fassaadil ja särtsakal uksel aitab mõjule pääseda sepisaed.

Kesklinna ja Kadrioru majade ülevaatamise ajaks on komisjoni töötempo tõusnud haripunkti. Raua 19 saab märgusõnaks “natuke elektriline”. Raua 41 maja kohta ütleb Dubovik, et sellel on uus katus, fassaad ja aknad – võiks kaaluda preemiat.

Tunnustuspreemiate kandidaadid

10 000 krooni parimale restaureeritud majale vanalinnas

• Pikk 71 – Kolm õde, Kohtu 2/Piiskopi 2/Kiriku plats 2, Pikk 42, Olevimägi 11/Sulevimägi 2

10 000 krooni parimale restaureeritud majale väljaspool vanalinna

• Roosikrantsi 10a, Narva maantee 50, Süda 3

10 000 krooni parimale värvitud majale miljööväärtuslikul alal (kaks preemiat)

• Koidu 31, Hiiu 22, Kungla 11, Liivalaia 17, Raua 19, Ristiku 47, Sihi 75, Valdeku 51, Valgevase 7, Vesivärava 26, Videviku 40

10 000 krooni parimale uuselamule ajaloolises keskkonnas

• Süda 10, Herne 9, Poska 30

5000-kroonine eripreemia originaalselt restaureeritud korterile

• Korter majas Vene 12