Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles Haderslevis Taani diviisi staabis toimunud pidulikul tseremoonial, et Taani jääb ka edaspidi Eesti kaitse-alase koostöö üheks peamiseks partneriks.

„Taani oli esimene riik, kellega Eesti 1994. aastal sõlmis kahepoolse kaitse-alase koostöö raamlepingu, Taani on andnud hindamatut abi Eesti riigikaitsestruktuuride ülesehitamisel ning Eesti ja Taani sõdurid tegutsevad õlg-õla kõrval täna nii Kosovos kui ka Lõuna-Afganistanis,“ ütles kaitseminister.

Kaitseväe peastaabi ülema brigaadikindral Väli sõnul luuakse 1. jalaväebrigaadi sidumisega Taani diviisiga senisest tihedam side kõrgemate üksustega, mis korraldavad NATO standarditele vastavat väljaõpet.

„Koostöö Taani diviisiga on üks võimalusi, kust Eesti staabiohvitserid saavad kogemusi operatiivplaneerimisest brigaadist kõrgemate üksuste koosseisus, mis Eesti tingimustes oleks väga keeruline,“ nentis brigaadikindral Väli.

Samuti kohtus Aaviksoo täna oma Taani kolleegi Søren Gade’ga, kellega arutati Balti riikide õhuturbe Balti Kaitsekolledžiga seotud küsimusi ning osalemist operatsioonidel Kosovos ja Afganistanis.

Eesti kaitseväe 1. jalaväebrigaadi sidumine Taani diviisiga ei tähenda brigaadi minekut Taani käsuliini alla, vaid tegemist oleks pigem väljaõppealase sidumisega, mille tulemusena oleksid kahe riigi staabid ja üksused täielikult koostöövõimelised ning suutelised teostama ühisoperatsioone.