Mobiiltelefonide ja personaalsete kommunikatsioonivahendite asukohta saab täna juba suhteliselt täpselt kaardistada. Tulevikulinnades kasutatakse seda infot linnade uurimiseks, planeerimiseks ja juhtimiseks, selle abil korraldatakse avalikke teenuseid ja transporti. Sensitiivne asukohainfo ja inimestel alati taskus olev telefon on samas võimsaks relvaks osalusdemokraatia arendamisel: inimesed saavad oma kohalolu ja arvamust linnaplaneerijatele või administraatoritele „nähtavaks” teha, nende „digitaalne jäljerida” on dokumenteeritav. Inimeste jäljeread linnades moodustavad virtuaalseid tegevusruume ja võrgustikke, mis on aluseks uuelaadse mentaalse linnaruumi tekkele.

Idee on sündinud teaduse ja kunsti piirimaal: arhitektide, planeerijate ja geograafide koostöös. Veneetsia Biennaalil esitatava väljapaneku loovad arhitektuuribüroo Urban Mark (arhitektid Ülar Mark, Kaja Pae, Indrek Tiigi) ja Tartu ülikooli geograafia instituut (teadurid Rein Ahas, Anto Aasa, Siiri Silm). SPM on loonud arendusfirma Positium alates 2003 aastast koostöös mobiilside operaatori EMT-ga.

Eesti on varem kaks korda esinenud rahvusliku väljapanekuga Veneetsia arhitektuuribiennaalil – 2000. aastal näitusega “Simulacrum City” ning 2004 aastal palju positiivset vastukaja leidnud projektiga “Time Out architecture”.