Tublid lugejad pakkusid nädalaga välja üle kuuekümne Eesti asja. Kodulehel www.epl.ee algab hääletamine esimese kümne kandidaadi vahel.


Künnivõistlus — ürgjõud ja leiva maitse

„Künni ja künnivõistlusteta võib oma leib laualt kaduda,” kirjutas teenekas põllumajandusajakirjanik Heino Laiapea.
Kündmine on Eesti aladel vähemasti poolteist tuhat aastat vana. Kui poisikene jõudis ja oskas adra järel astuda, sai temast mees.

Esimese künnivõistluse korraldas Carl Robert Jakobson 1874. aastal. Enam kui sada kolmkümmend aastat hiljem avas aatepõldude kündja Ants Paju Põltsamaal kündva Kalevipoja hiigelskulptuuri. Tauno Kangro oli valanud Paju õhutusel pronksi maa ja mehe vahelise riituse. Tänavu kündjate paradiisi lahkunud Paju suutis kündmisest kui maarahva pühast toimingust rääkida tunde. Tõlgendada seda maa ja mehe ühtimisena homse saagi, homse Eesti nimel.
Et oskused areneksid, toimusid künnivõistlused ka 1921. aastal Kehtnas. 1964 jõuti N Liidu esimeste künnivõistlusteni, millest sai üleliiduline ettevõtmine, kust eestlased kõrgeid kohti tõid. Praegu ollakse Eestis valmis künni MM-i korraldamiseks.

Lodi

2004. aastal asutatud Emajõe lodjaselts aitas taasavastada Eesti oma laeva — Peipsi ja Emajõe lodja. Nüüdseks on lodjakoda, lodjakino ja lodjaretked saanud nii omaseks, et raske uskuda — sajandivahetusel oli lodjandus unustusehõlmas. Lodi „Jõmmu” jõudis talvel kogunisti Tartu raekoja platsile, kus sai Jõululodjaks.

Gümnaasiumi lõpukirjand

Kohustusliku küpsuskirjandi lugu ulatub vabariigi algusaegadesse. Alates 1945. aastast kirjutasid seda kõik keskkooli lõpetajad. Kirjandist sai elluastumise traditsiooni alustala sadadele tuhandetele. Üldrahvalikku tähendust lisas teemade ettelugemine raadios. Aasta 2011 jäi traditsioonilisele küpsuskirjandile viimaseks.

Facebooki kommuunid

Veebieestlane avastas suhtlusportaali Facebook võimalused meelsuse avaldamiseks. Grupis „Usume Andrus Veerpalu” on ligi 66 660 liiget, seevastu grupis „Usun Jeesust” alla 90. 10 700 inimest nõuavad: „Õpetajale vääriline palk!”

Suitsusaun

Võrumaa kampaania suitsusauna kandmiseks UNESCO maailmapärandi nimekirja lisas steriilseks spaanduseks muutunud saunakultuurile vürtsi. Suvine „Haanimaa suidsusanna nätäl” avas paljud saunad üle maa kokku sõitnud gurmaanidele. Iga trendikas turismitalu plaanib suitsusauna ehitamist.

Kodusküpsetatud leib

Evelin Ilvese ponnistused koduküpsetatud leiva propageerimisel, kinkimisel on vilja kandnud. Kodusest leivateost on saanud trend ja kodustest leivaküpsetajatest hinnatud retseptijagajad, ehteestiliku hõrgutise pakkujad.

Vana Tallinn

Liköör, aegumatu lemmik Eesti esindamisel. Sündis 1960 ebaeestilikust rummist, kaneelist ja vanillist. Tuunitud kujul, „Vana Tallinna Heritage Editioni” sildi all, sai tänavu Eesti parima alkohoolse joogi tiitli.

Venemaa transiit

Eesti imevits, mis peab õnne õuele tooma ja rikkuse uueks looma. Transiidiärimeeste ponnistused väärivad tunnustamist.

Pikaldane meel ja jonn

No kellel siis veel kui mitte eestlasel! Vähemasti enese arvates! Samal ajal tundume kaugetele põhjarahvastele isegi liiga käbedate ja kärsitutena.

Kasvuhormoon

Mis siin rääkida, kõik räägivad. Kasvuhormoon ei jäta ükskõikseks. Paraku pole dopingukütid ja Veerpalu toetajad aasta kuulsaima hormooni osas ühel meelel.

Seitse lihtsat reeglit
1. Igaüks saab Eesti asju välja pakkuda.
2. Igaüks saab igal nädalal lemmikute poolt hääletada.
3. Igal nädalal on võistluses kümme Eesti asja, kolm kõige vähem hääli saanut langevad välja.
4. Väljalangenute asemele tulevad kolm uut asja.
5. Igal nädalal algab hääletamine nullist pihta.
6. Seitse Eesti asja 2011 selguvad jõuludeks.
7. Eesti asja otsimise lood ilmuvad kolmapäeviti Eesti Päevalehes.

Tähtsad kontaktid:
Eesti asjade väljapakkumiseks:
- veebileht: www.epl.ee
- e-kiri: rein.sikk@epl.ee
- tavakiri: Tallinna 15,
44306 Rakvere
- telefon: 322 3487
Hääletamiseks: www.epl.ee