Eesti asjast ja Eesti asja ajamisest räägivad paljud. Aga mis siis on need konkreetsed Eesti asjad, millest räägime? Sellist nimekirja meil pole. Aga vaja ehk oleks. Eesti Päevaleht koos oma lugejatega valib Eesti asjad jõuluks välja!
Siis teame, mis asjad on tänases Eestis need, mille üle eriliselt uhke olla. Siis oskame neist asjadest tarvilist tuge ammutada ja tuttavailegi tutvustada. Aga kui mõni väljavalitud asi üldse ei meeldi – on ju maitsed erinevad –, siis loodame, et see oli vähemasti tarviline teadmine ja enesekriitiline peeglisse vaatamine.

Miks on kirjas 2011?

No mis siin ikka rääkida ja otsida, hüüab tähelepanelik lugeja. Eesti asjad on meil ju olemas, tuntud-teatud headuses. Ikka üldlaulupidu, Toompea, Munamägi, Kaali kraater, verivorst, kama, eepos „Kalevipoeg”, pankrannik, suitsupääsuke ja sinimustvalge, rukkilillest rääkimata. Õige jutt! Loomulikult on need visiitkaardid meil olemas, hingele rõõmuks ja meelele ergutuseks.
Aga meie otsime just tänaseid Eesti asju, mis meile just täna, aastal 2011, väga korda lähevad.
Mis asi on Eesti asi?
Eesti asi võib olla hinges, ihus ja südames. Suus, ninas ja kõrvades. Maal, mullas ja taevas. Letil, kapis ja keldris. Puus, metallis ja kivis. Tänaval, põllul ja meres. Kõikjal me sees ja ümber. Eesti asja saab tunda ja teinekord ka katsuda. Saab mõnikord maitsta või kogunisti selle lõhna tunda. Mõnda asja saab jälle kuulda ja sellest heldida. Asjade maailm on rikas ja imeline.
Igatahes kindel on, et Eesti asi on „mis”. Eesti asi ei ole „kes”.
Usun, et täna algav Eesti asja valimise konkurss on parajam paik tublidele käsitöömeistritele, kokkadele, inseneridele, eriliste ettevõtmiste korraldajaile, seltsides toimetajaile oma saavutatu tutvustamiseks. Võimalus kirjas, pildis ja helis eestluse ajajatele. Väljakutse kõigile, kelle töö ja tegevus meile korda läheb.

Kuis nüüd edasi talitada?

See on imelihtne. Tuleb lihtsalt väga oluline Eesti asi välja mõelda ja sellest Eesti Päevalehele teada anda. Hea, kui lisate ka põhjendused, tarvilikud kontaktid.
Toimetuse esimene valik väljapakutust ilmub täna nädala pärast. Tutvustab pakutut. Siis algab hääletamine kümne Eesti asja vahel. Kolm kõige vähem hääli saanut langevad välja ja kolm uut tulevad igal nädalal asemele. Loomulikult ilmub neid tutvustav artikkel. Ja nii edasi ikka kuni jõuludeni välja.
Jõuludeks tabelisse jäänud seitsmest Eesti asjast esimene ongi see kõige õigem Eesti asi 2011. Aga teised kuus on samuti väga olulised ja tähtsad.
Nii talletamegi üheskoos Eesti asja 2011 ajalukku.

Mõningaid uitmõtteid

Et lugejail oleks parem juurelda, mis on Eesti asi, pakun üht-teist abiks välja.
Võime näiteks täna küsida, kas Eesti asi 2011 on Peipsiveere sibul või Setumaa hansa? Lotte või naksitrall? Šamaanitrumm või parmupill? Kanarbikumesi või astelpajumoos? Skype või Facebooki fännigrupp? Hagari leib või Pihlaka tort? Marjakrõpsud või koduküpsetatud karask? Suitsuräim või tuulehaug? Etnomood või kaltsukakaup?
Pärdi muusika või Metsatöllu mörin? Põlevkivi või fosforiit? Tori täkk või Lasnamäe prussakas? Sääsk või puuk? Viru valge või kääritatud kali? Nohune nina või aidsiepideemia? Naiste tantsupidu või punklaulupidu? Tätte laulud või linnakajaka kriisked? „Rehepapp” või „Mees, kes teadis ussisõnu”? Võrumaa suitsusaun või Saaremaa spaa? Tühjad kolhoosihooned või Tabasalu arhitektuur? Usuleigus või viinalembus? Lagunevad kirikud või Kumu? Kangro skulptuurid või monument Eesti emale? Muruniiduki põrin või Hummeri urin?
Asju, mis meile ühel või teisel moel korda lähevad, on tegelikult tuhandeid. Vaja vaid välja pakkuda.

Eesti asi 2011 –
seitse lihtsat reeglit
1. Igaüks saab Eesti asju välja pakkuda.
2. Igaüks saab igal nädalal oma lemmikute poolt hääletada.
3. Igal nädalal on võistluses kümme Eesti asja, millest kolm kõige vähem hääli saanut langevad välja.
4. Väljalangenute asemele tulevad kolm uut asja, mida Eesti Päevaleht tutvustab.
5. Igal nädalal algab hääletamine taas nullist pihta.
6. Seitse Eesti asja aastal 2011 selguvad jõuludeks.
7. Eesti asja otsimise lood ilmuvad kolmapäeviti Eesti Päevalehes.

Eesti asi 2011  –
tähtsad kontaktid:
Väljapakkumiseks:
veebileht: www.epl.ee
e-kiri: rein.sikk@epl.ee
tavakiri: Tallinna 15,
44306 Rakvere
telefon: 322 3487
Hääletamiseks: www.epl.ee