Eesti asja otsimine läheb aina põnevamaks. Viimasel internetihääletusel anti 1851 häält ja püstitati rekord. Kokku on hääli antud ligi 5800. Lisaks on tehtud üle 200 ettepaneku asjade hääletusele lisamiseks. Kõikvõimalikud pakkumised on endiselt teretulnud.

Eesti Päevalehe artikleid „Eesti asi 2011” teemal on veebis loetud ligi 17 000 korda. Facebooki 200 liikmega fännikülge on vaadatud 47 600 korda.
Lõppenud hääletusvooru võitsid looduskaamerad, kogudes 235 häält, mis oli 12,7% koguarvust. Väga tasavägises rebimises langesid välja teatetants – 5,3%, suitsusaun – 5,5% ja PÖFF – 10,4%.
Uued kandidaadid on siin.

„Õnne 13”

Stsenarist Teet Kallase häälde tuleb eriline soojus, kui ta hakkab rääkima telesarjast „Õnne 13”. Ta räägib sellest kui oma lapsest, ja on ka põhjust. Kallas kirjutas sarja esimesed osad 1996. aastal. Sel laupäeval läheb eetrisse 500. osa.
„Kõige õnnestunum on Astrid Reinla pandud vundament,” leiab Kallas, kelle arvates on 19. hooaega eetris olevast „Õnne 13-st” saanud eesti rahva laupäevane perekonnaliige.
Konkreetset plaani Kallasel tulevaste sündmuste kohta aga pole, sest kirjanik ei saa töötada raamatupidajana. Elu ja inimesed toovad uusi mõtteid, samal ajal pakub arenguid ka „Õnne”-rahvas ise. Lembit Ulfsak ja Tõnu Kilgas olla head ideede generaatorid.
Eesti kirjandusest „Õnne 13” mentaliteedile eeskuju otsides jõudis Teet Kallas Oskar Lutsuni. Meheni, kelle kirjutamismaneer on eestlast tundev, rahulik ja natukene nukker koos mõnusa huumoriga. „Ei tohi olla kuri ega ropp ega vägivaldne, ei tohi vaatajat ehmatada,” loetleb Kallas põhimõtteid.
Kõige hämmastavam on, et Kallas pole ise kunagi elanud üheski väikelinnas, ainult Tallinnas. Samal ajal suudab ta eneselegi üllatavalt hästi tabada väikelinna mentaliteeti. „Eks kogu Eesti olegi üks väikelinn,” lausub ta muheledes.
Sarja oluliseks teeneks on ka Eesti tippnäitlejatele töö andmine ja heade näitlejatööde toomine isegi teatrivõõrastesse kodudesse. Nii juba pool tuhat korda.

Looduse Omnibuss

Jaan Riisi jutt kümme aastat retki teinud Looduse Omnibussist veereb aegamööda kui Emajõgi. Ja tal on, mida rääkida. 2001. aasta oktoobris otsis Riis tegevust, mis oleks hingele meelepärane, ja jõudis mõtteis selleni, kui palju on Eestimaal avastamata paiku, kus tahaks käia. Aga miks minna üksinda, kui saab seltskonniti, taustaks piirkondi tundvate inimeste jutt? 2009. aastal tegi Looduse Omnibuss oma tuhandenda retke ja hoog ei väsi. Ikka minnakse igal nädalavahetusel, mõistliku raha eest ja heas seltskonnas Eestimaa kauneid paiku kogema. Rääkimata naabrite looduse ilust. Info toob huvilisteni enam kui 10 000 liikmega meililist. Asi toimib reklaamirahata.

Viljandi folk

Viljandi pärimusmuusikafestival kannab rahva hulgas lembenime Viljandi folk. 19 aastat folkinud Viljandi pakub hämmastavaid arve, andis teada festivali pressipealik Rannar Raba. 19 festivali põhiprogrammis on kokku antud 1175 kontserti, mis ajaliselt teeb
88 125 minutit elamusi. Lisaks mitusada õpituba.
„Kõiki, kes ütlevad, et on vähemalt korra elus Viljandi pärimusmuusikafestivalil käinud, pole võimalik kokku lugeda. Piletiostjate kõrval on alati olnud ohtralt neid, kes piirduvad tasuta kontsertide ja kontserdipaiku ümbritseva melu nautimisega. Kui aga kokku liita kõigi aastate pileti- ja passiostud, kutsetega külalised, korraldusmeeskonna liikmed ja ajakirjanikud, siis küünib arv 300 000 ligidale,” lisas Raba. Esinejaid on olnud üle 3000, korraldajaid, nii palgalisi kui ka vabatahtlikke, 3789.
Ju on folgis vägi sees, kui sellised arvud liikuma paneb ja kokku ajab.

Sel nädalal hääletusel:
Uued tulijad
1. „Õnne 13”
2. Looduse Omnibuss
3. Viljandi folk

Vanad olijad
4. Lodi 10,5% (häältest eelmises voorus)
5. Rahvaraamatukogu 10,8%
6. Sajakroonine 11,1%
7. Külaliikumine Kodukant 11,2%
8. Mulgi kapsas 11,3%
9. Künnivõistlus 11,4%
10. Looduskaamerad 12,7%

Tähtsad kontaktid
Eesti asjade pakkumiseks: www.epl.ee/eestiasi ja
rein.sikk@epl.ee
Hääletada saab, kui avate veebis viimase Eesti asja loo, sealt leiate hääletusmasina.
Lisainfo telefonil 322 3487