Lapse ema Monika tuli lapsega Milanost Eestisse mullu märtsis, pärast seda, kui ta elu oli muutunud mehe peres väljakannatamatuks, sest mees traumeeris teda psühholoogiliselt. Kuid lapse itaallasest isa ei olnud sellega nõus, et laps ja ema jäävadki Eestisse, ning ta esitas Eestile Haagi rahvusvahelise konventsiooni alusel lapse tagastamise taotluse. Selle konventsiooni järgi tuleb õigusvastaselt ehk ilma teise hooldusõigusega vanema nõusolekuta teise riiki viidud laps viivitamatult tagasi saata tema hariliku viibimiskoha riiki. Ühtlasi nõudis mees Itaalia kohtu kaudu endale lapse ainuhooldamise õigust. Ema nõudis sama Eesti kohtu kaudu.

Nii Tartu maakohus kui ka seejärel Tartu ringkonnakohus leidsid, et lähtuda tuleb Haagi konventsioonist: laps on vaja tagasi saata Itaaliasse ja sealses kohtus tema hooldamise vaidlus lahendada. Lapse ema pöördus seejärel EIK-sse, ent ka seal leiti, et Eesti kohtud on käitunud õigesti ja kellegi inimõigusi ei ole rikutud.

Oht lapsele pole tõendatud

EIK selgitas oma otsuses, et kuigi Haagi konventsioon lubab teha erandi ja last ei pea riiki tagasi viima, kui see võib olla talle füüsiliselt või psühholoogiliselt ohtlik või muul moel tema heaolu kahjustada, ei ole selles juhtumis oht lapsele tõendatud. Monika küll süüdistas meest lapse väärkohtlemises ja ka enda kallal vaimses vägivallatsemises, ent seda pole kohtus tõendatud. Ta ei teinud vägivalla kasutamise kohta Itaalias ega ka kohe Eestisse naastes politseile avaldust. Avalduse tegi ta mõni kuu pärast seda, kui oli Eestis juba kohtuteed alustanud, ja ka siis ei tuvastanud kohus reaalset kuritegu.

Kohus leidis ka, et Eesti eksperdi arvamus, nagu lapsele võiks osutuda Itaaliasse viimine traumaatiliseks, põhines väitel, et ema ja laps eraldatakse üksteisest. Ühtlasi arvas kohus, et ema võib koos lapsega Itaaliasse minna. Mees olevat kohtus lubanud, et tagab neile seal elamise. Monika on kohtule väitnud, et tal ei ole võimalik enam mehe perega suhelda, samuti ei saa ta seal endale elatist teenida.

Monika advokaat Tarmo Pilv kommenteeris, et nad teevad veel avalduse EIK-le ja püüavad asja edasi menetleda. „Puudub loogiline seos varasemate EIK otsustega,” sõnas Pilv. „Püüame ka teise osapoolega kompromissi saavutada,” lisas vandeadvokaat, kelle sõnul jätkub ka hooldusõiguse kohtuasi ja vägivallaintsidentide uurimine Itaalia politseis.