Eesti Energia teatas, et on koos Soome tuulikutootja Winwind OY-ga leidnud lahenduse vast valminud Aulepa tuulepargis tekkinud müraprobleemile.

Aulepa tuulepargi käivitamise järel kurtsid Suur-Nõmmküla elanikud aeg-ajalt kostva müra üle.

Tuulikute tehnilise kontrolli käigus selgus, et elanikke häirivad helid tekivad viiel tuulikul kolmeteistkümnest ja põhjuseks on mehaanilised pidurid, mis tekitavad häält tuuliku gondli keeramisel tuule suunas.

Osad vahetusse

„Tekkis sama probleem, mis tekib mõnikord ka auto piduritega, kui pidurdamise hetkel võib kosta ebameeldiv heli,” selgitas Aulepa tuulepargi juhatuse liige ja projektijuht Sven Aasa.

Winwind OY ja Eesti Energia otsustasid piduritel vajalikud osad välja vahetada. „Alustame töid juba lähiajal ja hiljemalt selle aasta septembriks peaks naabertaludeni kostev tuuliku gondli keeramisel tuule suunas tekkiv ebameeldiv mürafoon kaduma,” lisas Aasa.

Aulepa tuulepark on Eesti Energia suurim investeering taastuvenergeetika arendamisse ja praegu 39-megavatise võimsuse juures Baltimaade võimsaim. Tuulepargis on 13 tuulikut, iga tuuliku elektritootmise võimsus on 3 megavatti ning tuulepargi aastane toodang on umbes 100 gigavatt-tundi ehk 1,3 protsenti elektri lõpptarbimisest Eestis.