Eesti Energia on kutsunud huvilised täna õhtuks Paldiski gümnaasiumi ruumidesse, et jagada  eelkõige kohalikele elanikele informatsiooni tuumaelektrijaama võimalikust rajamisest Suur-Pakri saarele.

Energiafirma hindab Suur-Pakrit üheks parimaks võimalikuks asukohaks Eesti tuumajaama jaoks. Ehitus-geoloogiliste uuringute läbiviimist kavandatakse saarel aga selleks, et selgitada jaama rajamise looduslikke eeldusi.

Üritusele kohale minna lubanud Paldiski linnapea Jaan Mölder ütles eile, et küsimused võimalikest mõjudest kalurite või sadamate tegevusele on absurdsed, sest midagi ei ole veel otsustatud. „Olen veendunud, et seda tuumajaama siia ei tule,” lausus Mölder. Oma veendumuse tagamaid ta siiski avada ei soovinud. „Kui ei oleks olnud Tšernobõli, ei oleks ka vastaseid,” sõnas ta.

Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropi sõnul võivad ehitus-geoloogilised uuringud kujuneda keskkonnamõjude hindamise eeltööks. „Seda juhul, kui uuringu tulemused meid rahuldavad,” lausub Tropp. „Tuumajaama ehitamine on eelkõige majanduslik otsus.”

Tropp toob näite seismiliselt aktiivsest Jaapanist, kus on ometi tuumajaamad olemas. „Vundament tuleb rajada lihtsalt tugevatele betoonpatjadele.”

300 uut töökohta

Tema sõnul on saare puhul kõige olulisemad asukohaeelised inimtegevuse puudumine ja jahutusvee kättesaadavus. „Soome ja Rootsi asukoht võimaliku jaama suhtes ei oma tähtsust,” kinnitab ta.

Reaktori valiku otsustab Tropi sõnul ära eelkõige Eesti elektrivõrgu suurus – üle 1000 MW võimsusega reaktorit Eestisse ehitada pole võimalik ning lähtudes Eesti tarbimisest oleks optimaalne suurus u 700 MW.

See, kui paljudele inimestele jaam tööd võiks pakkuda, oleneb tema sõnul aga jaama tüübist. Jaama käitamiseks vajatakse ligi 50 kõrgharidusega tuumaeriala spetsialisti. Lisaks saaksid tööd ligi 300 tavapäraselt elektrijaamades töötavat inimest. „Kindlasti on mõistlik värvata kohalikke inimesi ja osta teenuseid kohalikelt pakkujatelt,” lausub Tropp.

Lisaks Andres Tropile räägib Paldiskis täna tuumaelektrijaama võimalikust rajamisest Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo.