Tunne Kelam esitas eelolevale Euroopa Ülemkogule soovi toetada ettepanekuid lahutada elektri- ja gaasiturul tootjad, tarnijad ja jaotajad ning tõkestada sel alal tegutsevate kolmandate riikide enamusosalus Euroopa Liidu ettevõtetes.

"See on võtmeküsimus, kui soovime tagada avatud turgu ning vältida riigimonopolide läbipaistmatuid omavahelisi tehinguid," väitis Kelam.

Kelam soovis ka, et Ülemkogu võimaldaks igal liikmeriigil vajadusel piirata kolmandast riigist pärineva elektri importi kui see antud riigi hinnangul oluliselt ohustab pikaajaliste energiatarnete turvalisust.

"Euroopa ei tohi ohverdada julgeolekut energiaturu liberaliseerimisele. Kindlasti mitte seni, kuni kolmandad riigid kasutavad energeetikat välispoliitika tööriistana," toonitas Marianne Mikko, kes tõi näiteks olukorra Moldovas, kus Gazprom kasutab Transnistria konflikti ja veiniboikotti surveabinõudena gaasitorustiku ülesostmisel.

Toomas Savi tundis muret, et elektrienergiatootmisele laienevad keskkonnanõuded on kolmandates riikides madalamad kui Euroopa Liidus. "Euroopa Liit ei tee järeleandmisi energiatootjatele, kes toodavad elektrit odava hinnaga, ent hävitavad samas keskkonda," ütles Toomas Savi.