Möödunud kuul nõustus ha­ridus- ja teadusministeerium toe­tama koos filmiga välja antava metoodikaraamatu kujundamist ja trükkimist ning 1,5 miljoni õpe­taja meiliaadresside kasutamislitsentsi saamist 22 400 euroga.

Ka välisministeerium annab USA keskkooliõpilasteni jõudva õppematerjali valmimisse oma panuse. Möödunud aasta no­vembris toetas ministeerium kolmest DVD-st ja juhendist koosneva komplekti tegemist 32 000 euroga ning tänavu märtsis sai USA organisatsioon Free to Choose Network 5500 eurot.

„Nimetatud organisatsioon valmistas koostöös erialaõpetajatega ette õppeprogrammid õpe­tajatele, et nad oskaksid materjali õpilastele edasi anda,” selgitas välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind.

„Tegemist ei ole ainult filmiga, vaid ka õppeülesandeid sisaldava metoodikaraamatuga, mida iga suvaline õpetaja saab kasutada õppeülesannetena,” põhjendas haridusministri nõunik Toomas Liivamägi, miks haridus- ja teadusministeerium nõustus seda projekti toetama.

Suur mõju

„Loodan, et see projekt ei jää ainult infokilluks. Kuigi me ei saa ka prognoosida, et tekib nii suur huvi Eesti vastu, et me ei suuda seda rahuldada,” sõnas Liivamägi. „Kuna see film on ameeriklaste endi tehtud, siis on see üks hea võimalus, kuidas saame Eesti ja Eesti ajaloo tutvustamisel mõistlikult väikese raha eest üpris suure mõju,” lisas ta.

Haridus- ja teadusministeeriumi ning filmi ühe tootja Allfilm OÜ vahel sõlmitud lepingu järgi peaks DVD koos metoodikaraamatuga valmis saama tänavu juunis ning 1,5 miljonile Ameerika kooliõpetajaga suhtlemine ja õppematerjali tutvustamine peaks toimuma tänavu septembrist novembrini.

Komplekt, mis koosneb kolmest DVD-st, sisaldab veel 160-leheküljelist raamatut, milles on 25 tunni detailsed plaanid. Lisaks 15 Euroopa kaarti ning 30 prinditavat dokumenti, nagu Molotovi-Ribbentropi pakt ja Tartu rahuleping. Dokumendid on mõeldud kasutamiseks nii muusika-, geograafia-, kunsti-, ajaloo- kui ka politoloogiatunnis.

„Igal tunnil on oma kindel teema, sest Ameerika koolides küll käsitletakse natslikku Saksamaad, kuid Nõukogude Liitu eriti mitte,” selgitas Tusty õppekomplekti vajadust. Metoodikaraamatu tunniplaanid näiteks pakuvad välja võrrelda laulvat revolutsiooni Martin Luther Kingi ja Ameerika tsiviilõiguste liikumisega. Muusikatunnis tuleb õpilastel aga analüüsida filmis kasutatavat muusikat.

„Või siis palutakse õpilastel võrrelda Nõukogude okupatsiooni Eestis Georg Orwelli raamatuga „1984”,” tõi dokumentaalfilmi produtsent Tusty näiteid filmi kasutamisest koolitunnis.

DVD-komplekti õppeversioon antakse välja 3000 eksemplaris ja levitatakse lisaks USA koolidele ka ülikoolides õppematerjalide mittetulundusliku leviorganisatsiooni izzit.org kaudu, mis on väga laia haardega õppematerjale tootev ja levitav mittetulundusühing.

Lisaks on James ja Maureen Tustyl koostöös Northen Light Productionsi ja OÜ-ga Allfilm valmimas linateos „Vastupanulaulud” („Songs of Defiance”), mis näitab Eesti üldlaulupidu ühe Oaklandi kooli õpilaste silmade läbi, kes võtavad ette teekonna Californiast Tallinna lauluväljakule. 

Materjal 5000 õpetajale

•• 2007. aastal valminud dokumentaalfilm „Laulev revolutsioon” on USA ja Eesti ühistöö, mida saatis Ameerika kinolevis üllatav edu.

•• Esimeste telejaamade seas  ostsid filmi Iisraeli televisioon ning araabia maailma CNN-iks nimetatud Al Jazeera.

•• Kuigi filmi autorid soovisid raha koguda 5000 DVD-komplekti ta­suta levitamiseks, saadi kokku piisav raha 3000 tarbeks. „Raske on öelda, kui palju õpetajad DVD-komplekte soovivad. See võib olla 500, aga ka 3000 või hoopiski

10 000. Me ei tea nõudlust enne, kui oleme Ameerika õpetajatega ühendust võtnud,” ütles üks filmi režissöör ja produtsent James Tusty.

••Vastavalt filmi levitava mittetulundusliku organisatsiooni izzit.org statistikale võib filmi „Laulev revolutsioon” õppematerjal esimese aastaga jõuda 5000 õpetajani, järgmisel neljal aastal 10 000 õpetaja kasutusse.

•• „Laulva revolutsiooni“ kaasprodutsendid on Piret Tibbo-Hudgins, Artur Talvik ja Bestor Cram. Teksti loeb 92-minutilises filmis Oscari võitja Linda Hunt.