Tapal, endise NSV Liidu sõjaväelennuvälja ühes angaaris on valmimas järjekordne hävituslennuk L-39; mitteametlikel andmetel on seal selliseid lennukeid kokku pandud kümmekond. Lennukeid kokku panev OÜ Musket toob kaitsejõudude peastaabi andmetel lennukiosi Venemaalt, peamiselt lennukoolide ning ALMAVÜ lennuklubide ladudest.

Valmis lennukile leitakse kollektsionäärist ostja välismaalt. Ühe asjatundja sõnul tehakse Tapal lennuk nii lennukindlaks, et ostja saaks sellega koduriiki lennata. Seal võetakse lennuk uuesti osadeks, kontrollitakse kõiki detaile eraldi ning pannakse uuesti kokku.

Eestile ei sobi

Õhuväe ülema kolonel Teo Krüüneri sõnul Eesti kaitsevägi Tapal kokkupandavaid hävituslennukeid ei soetaks, sest nende kvaliteet ei vasta rahvusvahelistele nõuetele.

“Eesti õhuvägi ei hakka oma lendureid panema lennukitesse, mille varuosad on toodud Venemaalt ning siin vasara ja kirvega kokku klopsitud,” osutas Teo Krüüner.

Kolonel kinnitas, et rahuaja tingimustes oleks Eesti õhuväele T‰ehhi päritolu kvaliteetsed L-39 vajalikud, sest neid saaks kasutada õhuruumi kontrolliks ja narkosmugeldajate vastu võitlemisel. Lennuk L-39 maksab 80 000 kuni 800 000 dollarit olenevalt varustatuse astmest.

“Sõjaväelennukitele ning tõsisematele reaktiivlennukitele jääb L-39 alla,” tunnistas Krüüner. “Lennukil saab kasutada kergemaid kuulipildujaid ning mittejuhitavaid rakette S-5, kuid suurekaliibrilisi relvi ei saa kasutada, sest lennuki kandevõime on vaid üks tonn.”

Omanik salatseb

“Mul ükskõik, mida värvida, peaasi, et makstakse,“ märkis läikivkollastelt tiibadelt kaitsekilet eemaldav töömees. Kellele lennuk kuulub ja mis sellega peale hakatakse, töömehed ei teadnud.

“See on minu lennuk,” väitis OÜ Musket juht Raivo Susi. Tallinnas Laki tänaval asuv Musket tegeleb põhikirja järgi lennundustehnika müügiga.

Susi keeldus täpsustamast, kas tegemist on sõja- või rahuotstarbelise lennukiga. ”Volkswageni busse kasutab sõjavägi samuti,” väitis Susi, keeldudes täpsemast infost.

Tapa linnavalitsuse ehitusnõuniku Jaan Viktori teada tegutseb laoplatsina kasutatava lennuvälja angaarides lennuklubi Nurmsi, mida juhatab Kalju Käi. “Nad koolitavad seal lennuhuvilisi,” väitis Viktor.

Ükski Tapa lennuväljal tegutsenud meestest polnud Kalju Käi nime kuulnud.

Kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja Diana Kuke kinnitusel pole kaitsevägi Tapa lennuvälja väljarentimisega seotud. “Sellega tegeleb kaitseministeerium,” ütles ta.

Lendab Moskvani

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Viktor Polyakoffi sõnul on osa lennuvälja angaare välja renditud Nurmsi lennuklubile. Kui pikaks ajaks ja mis eesmärgil on angaarid välja renditud, ei suutnud ta selgitada.

AS Nurmsi tegeleb Ekspress Hotline’i andmeil lennukite ja kosmoseaparaatide tootmisega.