Alles sel pühapäeval tunnistati üks Zacˇeki ülesvõte „Looduse aasta foto 2010” konkursil parimaks maastikupildiks. Neli tema fotot peaksid aga trükivalgust nägema lähiajal ilmuva National Geographicu maikuu numbris, mis räägib teiste teemade kõrval ka tunnustatud Euroopa loodusfotograafide poolt ellu kutsutud ning kaks aastat kestnud projektist Wild Wonders of Europe (ingl Euroopa metsikud imed).

Saadeti Soome

Selle Euroopa metsikumate looduspaikade tutvustamisele suunatud rahvusvahelise projekti raames valiti Eestit esindama Zacˇek, kes nii nagu kõik kaasa löönud riikide esindajad saadeti pildistama mõne teise maa loodust. Tema sai korraldajatelt ülesandeks pildistada Soomes põhjapolaarjoone lähistel asuvas Riisitunturi rahvuspargis talviseid Lapimaa maastikke ning kohaliku iseloomuliku linnuliigina ka habekakku ehk lapikakku.

Zacˇeki pildisaagist tunnistasid asjatundjad National Geographicus ilmuva Euroopa metsikuid imesid puudutava loo illustreerimise vääriliseks kaks maastiku- ja samuti kaks habekaku pilti.

Üks eriline ülesvõte mullu veebruaris ootamatult otse Zacˇeki kaamerale maandunud habekakust ja selle pildi saamislugu troonib ajakirja tagakaane siseküljel, mis on alati mõne looga seotud fotograafi põnevamate juhtumiste kirjeldamiseks jäetud.

„Ma läksin kakku jahtima kahe kaameraga – üks oli lühikese objektiiviga, teine teleobjektiiviga. Kuna väli, kus kakk jahti pidas, oli suur, ei viitsinud ma ühte kaamerat kaasas tassida ja jätsin kaamera statiivi peale püsti. Kui kakk oli teinud sööstu hiire järele, ei viitsinud ta enam metsa poole lennata, vaid maandus kaamerale, mille näol oli keset välja istumispuu tekkinud. Mul oli teleobjektiiv käes ja sain ta kohe pildile võtta,” kirjeldas Zacˇek omapärase pildi saamislugu. „Teistel päevadel jätsin kaamera juba teadlikult välja ning ühe korra maandus ta veel sellele.”

Parimaid palasid Sven Zacˇeki loodusfotodest näeb võrguküljel www.zacekfoto.ee.

Ka lumekirp tõi auhinna

•• Möödunud aasta oktoobris lumekirbu pildiga nii siin- kui sealpool piiri laineid löönud tunnustatud putukateadlasest loodusfotograaf Urmas Tartes osutas, et National Georgaphicusse pääsevad fotod läbivad alati väga tiheda sõela, kuna ajakirja veergudel ilmuvate fotode valikuga tegeldakse äärmiselt põhjalikult. „Selles mõttes on sinna sissesaamine iga fotograafi jaoks kahtlemata väga suur edu,” tähendas ta. „See on tore, kuna näitab, et Eesti loodusfotograafial on läbilöögivõimet.”

•• Tartes võitis lumehelbel olevat lumekirpu kujutanud fotoga mullu oktoobris Londoni loodusloo muuseumi loodusfotograafi auhinna kategoorias „Loomad oma keskkonnas”.