Kolmanda hääletusvooru vaieldamatuks lemmikuks kujunesid Euroopa pikimad jääteed, mis teenisid 34,82% häältest ehk 523 häält.

Välja langesid Kondase keskus Viljandis 2,46% ehk 37 häälega, Iloni Imedemaa 2,53% ehk 38 häälega ja Sibulatee 3,46% ehk 52 häälega.

Uued kandidaadid on teie ees.

1. RAKVERE LINNUS


Muuseumirevolutsiooni kants

Iga varamu võiks kadestada seda, millega on SA Virumaa Muuseumid kümne aasta jooksul hakkama saanud. Aatelisest, kuid vähe kasutatud kivikantsist – Rakvere linnusest – on saanud elav 16. sajandi pesapaik koos pudulojuste, piinakambri, veinikeldri, kõrtsi ja arvukate töötubadega, kus kõikjal saab midagi ise ette võtta, näppida, katsuda, proovida. Siia ei tulda ainult ajalugu tudeerima, vaid ka ajaloos osalema, olgu see siis stiilne sünnipäev, eriline laulatus või lihtsalt vibulaskmise võistlused.

Kümnend tagasi teenisid Virumaa Muuseumide juhi Ants Leemetsa lennukad ideed tõsiste muuseumijuhtide pahameele: eksponaatide asemel elamuste pakkumine, milleks see tingel-tangel! Nüüd käiakse Rakveres õppimas, kuidas varamud elama panna.

Ja kulub tunnikene, kui Rakvere linnuse direktor Kaidu Tiirik peatub põgusalt kõigel sellel uuel, mis hakkab suvel remondi järel linnuses toimuma. Ime sünniks on võetud appi ka lavastaja, teatrijuht Üllar Saaremäe, et linnuses toimuv kannaks ajastutruud pitserit. Läinud aastal käis Rakvere linnuses 70 000 külalise ringis.

2. KUREMÄE KLOOSTER


Rahu laante süleluses

Kontrastidest tiine Ida-Virumaa magusaim maasikas asub laante süleluses Kuremäel, kus aastast 1891 tegutseb Eestimaa ainuke õigeusu nunnaklooster.

Isegi religiooni peensustega mittekursis olijad saavad siin nautida vilgast rahu. Nunnade ja Jumalale kuuletujate lakkamatu töö põldudel ja aedades. Imet tegeva ikooni lummus ja legendid selle leidmisest. Lõpmatuna tunduv palvetepomin. Nunnakoori kõrgehäälsed laulud. Viirukisuitsu vined.

Lakkamatu kohalike elanike ja kaugemalt tulijategi voog pühale allikale, kus kanistrid selle väidetavasti imet tegeva nestega aina täituvad ja täituvad ning kaugemale kaasa rändavad. Ja supelmajast kostvad kilgatused, kui pühad õed aastaajast hoolimata end kargesse allikasse kastavad. Püha tammepuu, millel on arvatavasti tuhat aastat turjal. Tihti peetakse seda kuivanuks, aga siis ilmub taas üks roheline oksakene. Samas ligiduses on legendaarse kloostriülema Ema Varvara haud, paljude peatuspaik.

Ning sellise suveniirirohkuse üle, nagu on Kuremäel kloostris ja kloostri ees poes, võib uhkust tunda iga omavalitsus. Iga siit ostetud meene viib teate Kuremäe kohta laiali nii Eestisse kui ka kaugemale.


3 HAAPSALU VALGE DAAM


Kuulsaim kummitus

Kui saabub augustikuu, hakkab Haapsalu linnuse direktrissi Ülla Parase telefon aina rohkem nõudlikult helisema. Tahetakse teada, millal täpselt ilmub välja Eestimaa kuulsaim kummitus, Haapsalu Valge Daam. Paraku pole muuseumijuht astronoom, et kellajalise täpsusega ime ilmumist lubada.

Igatahes on fakt, et augusti täiskuuöödel ilmub juba sajandeid Haapsalu toomkiriku ristimiskabeli aknale naisterahva kuju.

Legend räägib keskaegse toomhärra ja eesti soost tütarlapse nii kuumast armastusest, et neitsi saabus kire kutsel kogunisti naistele suletud piiskopilinnusesse. Traagilise loo finaalis leidis toomhärra oma õnnetu lõpu vangikongis, tütarlaps aga müüriti kabeli seina sisse. Sealt ta ilmubki iga aasta augustis kiviseinale kuulutama armastuse ülevust ja kestvust.

Valgest Daamist on saanud Haapsalu identiteedi üks tugesid. Iga aasta augustis etenduvad linnuses näitemängud, mida on etendatud vahelduva eduga linna 700. sünnipäevast, 1979. aastast saati. Praegune, Andrus Kiviräha näidend „Valged daamid” on järjekorras juba 11. ilmutuslugu.





KONKURSS

Neljas hääletusvoor

Vanad olijad:

Maanteemuuseum – tavalise tee eriline elu: 6,99% ehk 105 häält eelmises voorus 

Tallinna teletorn – pilk pilve piirilt: 7,32% ehk 110 häält

Piusa koopad – allilma tagasitulek: 8,59% ehk 129 häält

Soomaa – Eesti viies aastaaeg: 8,85% ehk 133 häält

Vihula mõis – lustist luksuseni: 11,58% ehk 174 häält

Tuhala nõiakaev – pulbitsev müstika: 13,38% ehk 201 häält

Jääteed – Euroopa pikimad: 34,82% ehk 523 häält

Uued tulijad:

Rakvere linnus – muuseumirevolutsiooni kants

Kuremäe klooster – rahu laante süleluses

Haapsalu Valge Daam – kuulsaim kummitus


MEELESPEA

Üks põhiküsimus

Mis on 2012. aastal Eestimaa seitse erilist, säravat ja seni veel vähe avastatud tunnusmärki, mida külastamata pole võimalik tänapäeva Eestist tervikpilti saada?

Seitse lihtsat reeglit

1. Igaüks saab Eesti imesid välja pakkuda.

2. Igaüks saab igal nädalal oma lemmikute poolt hääletada.

3. Igal nädalal on võistluses kümme Eesti imet, millest kolm kõige vähem hääli saanut langevad välja.

4. Väljalangenute asemele tulevad kolm uut imet, mida Eesti Päevaleht tutvustab.

5. Igal nädalal algab hääletamine nullist pihta.

6. Seitse Eesti imet 2012 selguvad jaanipäeva paiku.

7. Eesti ime otsimise lood ilmuvad kolmapäeviti Eesti Päevalehes.

Tähtsad kontaktid

1. Hääletamiseks ja väljapakkumiseks: EPL-i digileht ajaleht.epl.ee ja veebileht www.epl.ee

2. Tarvilised abimehed veebis www.puhkaeestis.ee ja www.facebook.com/EestiIme2012

3. E-kiri: rein.sikk@epl.ee

4. Tavakiri: Tallinna 15, 44306 Rakvere

5. Telefon: 322 3487