„Ma väga tahaksin elada selle keerulise aja üle nii, et me ei peaks ühtegi esindust likvideerima, aga see on päris keeruline,” rääkis instituudi juht Mart Meri. Probleemi tuum on tema sõnul see, et kultuuriministeeriumi tegevustoetus on püsinud samal tasemel kümme aastat ja järgmisel aastal väheneb hoopis poole miljoni krooni võrra ehk 5,6 miljonini.

„Elukallidus on ju kümne aastaga palju tõusnud ja meile on lisandunud ka mitmeid tegevusi, ent rahalist tuge riik lisanud ei ole,” lausus ta.

Eelarve kolmekordseks

Pariisi esinduse tegevus järgmisel aastal sisuliselt peatatakse. „Juba praegu töötab meil seal oma põhitöö kõrvalt vaid üks inimene, kes on ainult kontakt­isikuks,” lausus Meri. Teisena satub tema sõnul löögi alla Helsingi esindus, kus töötab üks inimene poole kohaga. Meri arvutuste kohaselt oleks piisavaks tegutsemiseks vaja eelarvet kolmekordistada. „Kui toetus instituudile oleks tõunusd enam-vähem sama tempoga, nagu on elu üldiselt arenenud, siis oleksimegi sellel tasemel,” sõnas ta.

Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Eike Eller lausus aga, et idee kutsuda esindaja Prantsusmaalt ja Soomest tagasi käis instituut välja juba suvel, kui järgmise aasta eel­arve ei olnud veel kaugeltki selge. Ta lisas, et rahaliselt viletsas olukorras väärtustab ministeerium eelkõige Eesti Instituudi Tallinna peakontoris tehtavat tööd.