Täna esmakordselt avaldatav hävitav statistika riigikeele kõrgtaseme eksamite läbitavuse kohta pärineb riikide eksamikorraldajatelt. Nad koostavad eksameid sama standardi järgi nagu Eestis tegutsev SA Innove, endine eksamikeskus. Standardiks on Euroopa keeleõppe 300-leheküljeline raam-dokument aastast 2001. Aastani 2008 töötati Eestis oma standardi järgi. Siis sooritasid riigikeele kõrgtaseme eksami edukalt pooled eksaminandid. Eurostandardi kehtestamise järel vähenes läbitavus 20%.

Kuulmatu häire

Innoves kuuldud arvamus, et rahvusvaheline statistika on salastatud, ei vastanud tõele. Tuli vaid Euroopa Liidu infokeskusest saadud aadressidel kirjad saata.

Kuna 1997. aastast saati puudus Eesti eksamikorraldajatel statistika, pole Innoves teadaolevalt tehtud ka ponnistusi meie eksami ümberkorraldamiseks. Sel taustal on huvitav, et kui Norras selgus 2007. aastal, et kogunisti 40% sisserännanuist kukub norra keele eksamil läbi, andis see haridusinstitutsioonidele nii võimsa signaali, et eksamikorraldus vaadati ministri tasemel läbi.