"Eelnevast tõdemusest lähtuvalt on KKP andnud sel aastal väljaõppe ligi 180 prefektuuride uurijale ja 35 prokurörile. Koolitusprogrammi rõhuasetus on keskendunud digitaalsete tõenditega tegelemisele ning see saab jätku sisekaitseakadeemias, mille koolituskavadesse lisatakse IT erialaõpe," ütles Tabur.

KKP infotehnoloogiakuritegude talituse politseijuhtivinspektor Alar Must osaleb täna Kairos algaval rahvusvahelisel küberkuritegude konverentsil ettekandega, milles tõstatab vajaduse tihendada erinevate riikide koostööd üha hoogustuva IT kuritegude laine vastu.

"Eesti on interneti ja mobiilside leviku ning internetipanganduse kasutajate osakaaluga möödunud paljudest Euroopa riikidest ning siinsed jõustruktuurid teavad avastatud juhtumite baasil, millised on kiire arenguga kaasas käivad riskid ja kõrvalnähtused," ütles Must konverentsi eel.

Musta sõnul näitavad KKP andmed, et enamik mujal maailmas levinud küberkuritegude liike on tugevalt esindatud ka Eestis. Siinsetele kurjategijatele ei ole võõrad erinevate internetipettuse skeemide väljatöötamine ja elluviimine, arvutiviiruste, „troojaliste“ ja - viimase aja ühe olulisema trendina – „troojastatud“ arvutite (internetis olevatest kaitsmata arvutitest tekitatud võrgustik, inglise keeles botnet) kasutamine rämpsposti massiliseks laialisaatmiseks või teenusetõkestusrünneteks.

Must tõdes, et küberkuritegude valdkonna kiire arenguga sammupidamine on politseile väga ressursikulukas, kuna pidevalt tuleb investeerida nii tehnoloogiasse kui uurijate koolitusse.

"Tehtavaid kulutusi annab veidigi kokku hoida luues rahvusvahelised otsekontaktid eri riikide IT-ekspertide ja uurimisorganite vahel. Viimatinimetatu on ka suureks eelduseks küberkuritegude avastamisele, kuna tihti on Eestis toimepandud kuritegude puhul tõendusmaterjal laiali üle kogu maailma. Samuti on otsekontaktid olulised, et vahetada kogemusi spetsiifilisemates menetlusvaldkondades ning hoida meie uurijad ja eksperdid kursis muu maailma praktikaga" lisas Must.

Keskkriminaalpolitsei tuvastas märtsis koostöös pankade ja teiste riikide uurimisasutustega Koplist juhitud ulatusliku ründe kümnete tuhandete Baltimaade ja teiste riikide arvutitele, mille eesmärgiks oli hankida neist pangaandmeid ja muud informatsiooni. KKP infotehnoloogiakuritegude talituse menetluses on hetkel 15 küberkuritegu puudutavat kriminaalasja.