Raul Altmäe, kes kinnitab, et väidetavad konfliktid Langiga on pastakast välja imetud, pole samal ajal isegi mõelnud senises ametis jätkamisele. „Absoluutselt mitte. Kümme aastat – see ei ole ju igavene amet,” sõnas Altmäe. 31. oktoobril ametist lahkuv kultuurkapitali juht, kes haaras asutuses ohjad pärast skandaalset Avo Viiolit, ei nõustu avaldama oma tulevikuplaane. Et ta läheks tagasi kaitsepolitseisse, kus ta oli ametis enne kultuurkapitali, välistab ta täielikult. „See eluetapp sai läbi juba 12 aastat tagasi,” ütles Altmäe.

Kantsler Sukles ja minister Lang olid eile koos Makedoonias kultuurisuhteid arendamas ja jäädes oma kommentaarides võrdselt napisõnalisteks, kinnitasid siiski üksmeelselt: taevas nende ametisuhte kohal on pilvitu. „Ärge otsige intriigi sealt, kus seda pole. Minul oleks hea meel, kui nad [Sukles ja Altmäe] jätkaks, aga nad on otsustanud teha elus muutusi. Mis selles nii imelikku on?” pareeris minister Lang. Sarnaselt Altmäega ei kergitanud kümme aastat kantsleri toolil istunud Sukles loori oma tulevikuplaanidelt. „Ma ei tea, millega ma hakkan tegelema. See pole üldse oluline,” jäi Sukles kidakeelseks. „Vastuolusid Langiga meil kindlasti pole. Ainuke õige fakt [mis on uudistest läbi käinud] on, et 31. oktoobril saab mu ametiaeg otsa.” Et ta lahkub samal päeval kui Altmäe, nimetab Sukles lihtsalt kokkusattumuseks.

Kultuuriminister ei soostunud kommenteerima, keda ta hea meelega Suklese ja Altmäe ametikohtadel näeks, samuti ei selgitanud ta uue kantsleri ametissenimetamise korda. „Elame-näeme, ärme rutta sündmustest ette.” Samal ajal on ministeeriumi inimestel teada, et Langi lemmikuks ja käepikenduseks on praegune kaunite kunstide asekantsler Ragnar Siil, kes tõsteti sellesse ametisse mullu augustis pärast seda, kui minister lõpetas töösuhte senise asekantsleri Piret Lindperega. Siil oleks kindlasti üks tugevaid kandidaate kantsleri kohale.

Eri lähenemisnurgad

Lang ja Sukles võisid küll sõbralikult eile tööreisil viibida, kuid anonüümsust palunud endise ministeeriumi töötaja sõnul võib Suklese lahkumise taga olla see, et talle ei sobi praeguse ministri tööstiil või maailmavaade. Nimelt on Lang tuline loomemajanduse pooldaja, kuid varem on ministeeriumis kultuuri suhtutud mitte kui isemajandavasse, vaid toetusi saavasse valdkonda. Lähenemisnurga muutus on tekitanud vastuolusid ministeeriumi töötajatega. „Sukles on kannatlik, on suutnud kohanduda ja tundub, et praegu enam midagi lõplikult ei klappinud,” rääkis allikas Eesti Päevalehele.

Teinegi Eesti Päevalehte nõustanud endine kõrge kultuuriministeeriumi ametnik sõnas, et Suklese tööind Langi ajal lahtus. Samuti oli Sukles see, kes Altmäe „süsteemi” tõi, seega pole imestada, et ka viimati mainitu otsustas uutele väljakutsetele jaatavalt vastata.  

Juhtimiskogemustega võimekatele funktsionääridele vabaneb aga peagi kõrgeid ametikohti, näiteks valib 8. novembril uut juhtkonda Eesti olümpiakomitee. EOK presidendiks soovivad saada Neinar Seli ja Toomas Tõnise. Kui valitaks Tõnise, jääks vabaks peasekretäri koht, mis võiks olla sobiv spordilembesele Suklesele.