Hispaania politsei hindab traalerilt Tammsaare leitud kokaiini väärtuseks umbes 15 miljardit Eesti krooni.

"Kõik vahistatud Eestist pärit meremehed on mittekodanikud ning omavad Eestis muulastele välja antud meresõidutunnistust," ütles Eesti Laevaomanike Liidu esimees Rein Merisalu. "Laeva omanikud on praegu venelased ning alus sõidab Bahama lipu all."

Aafrika ranniku lähedal asuva Hispaania koloonia lähistel ulatusliku politseioperatsiooni käigus kinni peetud traaleri 16-liikmelisse meeskonda kuulus kuus Eestist pärit meremeest, ülejäänud olid Venemaa ja Valgevene kodanikud.

Bahama lipu all sõitev traaler Tammsaare oli teel Panamast väidetavalt Portugali ja Hispaania ajaloolisse Galiitsia piirkonda.

Hispaania politsei eriüksuse liikmed ja tolliametnikud tungisid narkolaevale mõned päevad pärast aluse väljumist Panamast. Vahistamise hetkel hakkas laev väljuma Hispaania territoriaalvetest.

Relvastatud vastuhaku kartuses osales operatsioonis neli politsei eriüksust, kes leidsid laeva vööri ehitatud peidikust 323 pakki kokaiini. Hispaani narkopolitsei vahistas ka laeva sihtkohas Galiitsias 17 isikut.

Laeva ja meeskonna kinnipidamisel suri südamerabandusse laeva kapteni vanemabi, Tallinnast pärit Verlentin Sarantsin (64). Nii tema kui ka ta vend Vitali Sarantsin (53), kes laeva aprillis Panamale viis, omavad kaugsõidukapteni diplomit.

Eesti Päevalehe andmeil oli kinnipidamise hetkel laeva kapteniks märgitud Sergei Kravtshenko, kes omab vaid laevamehaaniku diplomit ja kaptenina sõita ei tohi.

Väidetavalt paljastati Tammsaare tänu teisipäeval hispaanlaste poolt Puerto Rico pealinnas San Juan hotellis vahistatud Kolumbia suurima narkokartelli ühele liidrile Alfonso Leonile. Hüüdnime Antonio kasutav narkoboss peatus hotellis koos oma nõbuga. Politsei andmeil juhtis Antonio sealt Euroopasse suundunud narkolaevade teed ja saatis uimastite müügist saadud raha konteinerites Kolumbiasse.

Samaaegselt vahistati Hispaania pealinnas Madriidis 19 kahtlusalust, kelle juurest leiti 208 kilo heroiini, suur hulk sularaha, automaatrelvi ja eri sidevahendeid.

Jätkuks hispaanlaste edule vahistas USA narkopolitsei Kolumbia osakond kolmapäeval Medellinis kümneid narkoäriga seotud isikuid, kelle juurest leiti suures koguses tulirelvi, raha ja uimasteid.

Tammsaare aprillis Panamale viinud Vitali Sarantsev ütles uudisteagentuurile BNS, et toona jäid kuus Eestist pärit meeskonnaliiget laevale, Vitali Sarantsin ja ülejäänud meeskonnaliikmed lendasid Tallinna.

Sarantsini väitel oli varem pankrotistunud RAS Ookeanile kuulunud traaleri omanik nii Vene kui ka Panama passi omav Juri Abramovitsh lubanud meremeestele Panamas tasuvat tööd ja väitnud, et nad hakkavad kala vedama.

Traallaevale Tammsaare olid veel endistest aegadest alles jäetud kalatöötlemisseadmed, muu lasti vedamiseks alus ei sobinud. Samuti puudusid laeval nõuetekohased dokumendid ning sadamasse poleks teda nende alusel lastud.

TEINE EESTIGA SEOSTATUD NARKOSKANDAAL:

Prantsuse politsei pidas veebruaris Inglise kanalis kinni kaubalaeva Nemo, millel oli 23,5 tonni hashishit. Politsei seostas seda narkolasti Eesti ärimehe Vassili Trofimoviga, kelle äripartner Sergei Hit esindas narkolaeval reederi huve.