Allkirja programmiga liitumiseks on andnud kolmteist riiki – Bulgaaria, Holland, Itaalia, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Taani, Tšehhi Vabariik, USA ja Eesti.

Strateegilise õhutranspordi programmi sisuks on loetletud NATO riikide ühine lennukihange, mille kohaselt soetatakse lähiaastatel kolm kuni neli C-17 Globemaster III tüüpi transpordilennukit. Lennukeid hakkavad piloteerima rahvusvahelised meeskonnad ning programm jääb ühinemiseks avatuks ka teistele NATO või EL liikmesriikidele. 

"Ühise rahastamise kaudu saab Eesti juurdepääsu võimalustele, mis meile üksi jääksid kättesaamatuks. Ja koos tegutsedes saavad liikmesriigid panustada NATO-le ja EL-le vajalikesse võimekustesse," ütles kaitseminister Jürgen Ligi.

Eesti omandab programmi raames 2009. aastast alates õiguse iga aasta kasutada 45 lennutundi. Hetkel puudub Eestil strateegilise transpordi võimekus ning üksuste transpordil kriisipiirkondadesse ja seal tagasi tuleb igal konkreetsel juhul leida eraldi lahendus koostöös liitlastega või kommertslende kasutades. NATO C-17 programmiga liitumine annab Eestile üksuste transpordi osas rohkem iseseisvust.

Alanud läbirääkimistes C-17 lennukeid tootva Boeing korporatsiooniga selgitab NATO hanke täpsemaid detaile.