Sinimustvalge rahvuslipu sünnipäevapidustused kestavad neljapäeva varahommikust reede hilisõhtuni. Hoolimata sellest, et lipu õige sünnipäev on 4. juuni, kanduvad pidustused reedesse, et sündmustest saaks osa võimalikult palju inimesi. Peamisteks peopaikadeks on Tallinn, Tartu, Otepää ja Pärnu.

Tähtpäeva kroonib Otepää linnamäe orus toimuv pidulik kontsert. „Kontserdil anname üle 1200 sinimustvalget kandelippu laulu- ja tantsupeokollektiividele,” ütles Eesti ajaloomuuseumis lipupäeva sündmusi tutvustanud Toomas Kiho, kes on ühtlasi ürituse „Eesti lipp 125” korraldustoimkonna juht. Lipuvardad on ligi kolm meetrit kõrged ja tegemist on eriliste, Eesti lipu 125. sünnipäeva auks lipunaelaga lipuvarda külge kinnitatud kandelippudega.

Kiho sõnul luuakse sellega side lipupäeva ja täpselt kuu aja pärast toimuva juubelilaulupeo vahele. „Loodan, et näeme sinimustvalgemat laulupeorongkäiku kui kunagi varem,” lisas ta.

Pidustustel esinevad ERSO, Eesti politseiorkester ja laulukoorid. Esmaettekandele tuleb Rein Rannapi heliteos „Otepää kantaat”, mis on loodud Indrek Hirve luuletusele „Sinimustvalged silmad”.  Peale selle esinevad Väikeste Lõõtspillide Ühing ja Tartu levimuusikapäevade 30 aasta juubelil isamaaliste laulude kavaga üles astunud ansambel Blacky. „Õhtu lõpetab Kihnu hümn. Väike eesti rahvas võib mõelda, et meie seas on veel väiksemaid rahvaid,” põhjendas valikut lipu aastapäeva tähistamise kunstiline juht Margus Kasterpalu.

Õhtuse juubelikontserdi eel­arveks on ligi 1,5 miljonit krooni, raha tuleb riigieelarvest. „Arvan, et rahvas vajab raskel ajal kosutust,” märkis Toomas Kiho.

Päev varem toimub lipurongkäik Pärnus, kus liigutakse 125 kandelipuga rannakõlakotta.

Muuseumi katus vajab lappimist

•• Eesti lipp pühitseti 125 aastat tagasi sisse Otepää pastoraadis, majas asub alates 1996. aastast Eesti lipu muuseum. Mure on siiski pastoraadi katusega, mis on praeguseks väga lagunenud. Kuigi katuse taastamist toetab ka muinsuskaitseamet, jääb puudu 100 000 krooni. Otepää kogudus pöördus abipalvega valitsuse poole, ent katusele erandit ei tehtud. 2004. aastal asutatud Eesti lipu selts on võtnud südameasjaks koguda pastoraadile raha. „Kui iga eestlane annetaks kümme senti, oleks raha koos,” märkis seltsi juhatuse esimees Trivimi Velliste.

•• Remondiks saab annetada kahele arvele: SEB Pank, ak nr 10220038518017 , selgitus „Lipu sünnikoht”; SEB pank, ak nr 10220049643010, märksõna „Otepää kirikla katus”.