"Mulle tuli täieliku shokina, et kesklinnas võib midagi taolist juhtuda ja politseid pole kusagilt appi loota," ütles Kirill Stepanovi (17) sõbranna Jekaterina. Kolmapäeva õhtul kella üheteistkümne paiku oli ta Stepanoviga Viru tänaval asuvast McDonaldsi kiirtoidurestoranist teel koju, kui Viru Keskuse juures peatasid neid eesti noorukid.

"Carrolsi juures tekkis Kirillil ühe eestlasega tühja asja pärast sõnelus ning äkki haaras too põuest noa ja lõi Kirillile rindu," meenutas Jekaterina. "Ründaja oli narkootikumide või alkoholi mõju alla, sest ta käitus kogu sõneluse ajal imelikult ja väga provotseerivalt." Lasnamäe Vene Gümnaasiumi 11. klassis õppinud Kirill Stepanov suri enne, kui kiirabi jõudis ta haiglasse viia.

MITME AASTA JULMIM MÕRV.

Politsei andmeil on tegu viimaste aastate ühe külmaverelisema mõrvaga, sest see pandi toime kesklinna tänaval ja turvakaamerate vaatevälja läheduses. Samas ei jäädvustanud kaamera mõrva, sest kuriteopaik asub selle vaateväljast pisut eemal.

Kirill Stepanovi klassijuhataja Ljudmilla Kinshevskaja sõnul on ennekuulmatu, et inimene tapetakse kesklinna ühes käidavamas kohas. "Ma ei kujuta lihtsalt ette, kuidas see saab võimalik olla," ütles ta. "Ometi pandi kesklinna turvakaamerad üles, kuid kasu ei paista neist midagi olevat."

Eilseks polnud politsei tabanud Stepanovi tapmises kahtlustatavat Erkki Jürgensit (17, pildil), kuid Tallinna kriminaalpolitsei komissari Artur Tshulitski sõnul on Jürgensi tabamine vaid aja küsimus. "Ta võib küll paar päeva jooksus olla, kuid me saame ta kätte," lausus ta.

Kiirtoidurestorani Carrols juhataja Heli Väljak ütles, et Viru väljak ning eriti Tammsaare park on viimasel ajal muutunud ohtlikuks paigaks. "Päris tihti on peksmisi ning mitmel korral on meile tuldud sooviga nägu verest puhtaks pesta," lausus Väljak. "Politsei kutsumisest oleme juba loobunud, sest korralikku abi niikuinii ei saa."

NOORTEKAMBAD HOTELLI ÜMBER. Viru hotelli turvaülem Mehis Pass ütles, et ümbruskonda on viimasel ajal tekkinud noortekambad. "Tülisid küll on, kuid ei saa öelda, et need oleksid rahvuslikul pinnal," ütles ta.

Kuigi kahel päeval pärast Stepanovi surma on sündmuskoha lähedale kogunenud eesti ja vene noortegruppe, ei usu Artur Tshulitski, et juhtunu tõttu võib tekkida rahvuste vaheline arveteklaarimine.

Viru hotell palus juhtunu tõttu abi kesklinna politseilt jalgsipatrulli kaasamiseks. Samuti kavatsevad ümbruskonnas patrullima hakata Viru hotelli turvamehed.

"Patrullitöö on küll ka seni pidevalt toimunud, kuid selliste juhtumite vastu ei saa olla

100- protsendilist garantiid," ütles Tallinna politsei pressiesindaja Kristo Kelder.

Kirill Stepanov maetakse homme, teda jäid leinama vanemad ja õde.

SAMAL TEEMAL

Neli Pärnu noormeest said kakluses noahaavu

Pärnus möödunud nädalavahetusel nelja noormehe noahaavadega lõppenud kaklus oli politsei uurija sõnul juhuslik tüli.

Pärnu politseiprefektuuri inspektor Marek Lahi sõnul sai

15-liikmelise noortejõugu kaklus alguse sellest, et üks noormees lõi teisele pudeliga pähe.

"Siis hakkasid teised seda asja klaarima, aga täiesti välistatud on, et see oli eelnevalt planeeritud eestlaste ja venelaste vaheline tüli," ütles Laht.

Lahe sõnul kuulusid eestlastest ja venelastest segajõukudesse ühes linna piirkonnas elavad 15-19-aastased noormehed, kes üksteist tundsid. Mõned neist olid politseile varemgi tuttavad.

Lahi sõnul võeti arveteklaarimises käiku noad ja aiateibad, vigastada sai neli noormeest. Kaks neist jäeti haiglaravile, kuid tänaseks on nad haiglast koju lastud.

"Ega seal suurt midagi toimunudki, haarati mõned aiateibad ja kümne minuti pärast tuli politsei," ütles inspektor.

Laht ütles, et poistele määratav karistus sõltub ekspertiisi hinnangust, kui raskeid kehavigastusi tekitati.

"Ei oska praegu öelda, kas need olid kerged, rasked või ülirasked, sest ekspertiis ei ole valmis," lisas Laht.

Kõik kaklejad sai politsei kätte ja algatatud kriminaalasi saadetakse kohtusse.

Anu Saare