“Hommikul üheksa paiku helistati raudteeametist ja sooviti kohapeal kiiresti kontrollida, kas pole tegemist seaduserikkumisega,” selgitas Avinurme vallavanem Ants Rummel.

Raudteeametnikud olid artiklist aru saanud nii, et raudteeta Avinurme vald kavatseb hakata tegelema ebaseadusliku reisijateveoga ebaseaduslikult ehitatud raudteel.

Segaduse tekitas artikli lõik, kus oli kirjas, et taastatud vedur liigub jaanipäeval rahva rõõmuks sajameetrisel taastatud kitsarööpmelise raudtee lõigul. Enne EPL-i artikli ilmumist polnud raudteeametil Avinurme raudtee-ehitusest midagi teada.

Eile pärastlõunaks pärast kontrollidega kohtumist oli vallavanem Rummel raudteeseadustega juba hästi kursis ja selgitas.

“Niikaua kuni ajalooline vedur seisab ajaloolise platvormi või silla peal, on tegemist muuseumieksponaadiga, mille kohta raudteeseadused ei käi. Kui aga eksponaat peaks liikuma kas või meetri, on tegemist juba veeremiga, mille veeremise kohta käivaid seadusi tuleb täita.”

Vallavanem lubas raudteeametile saata kirja, kus palutakse luba muuseumieksponaadist veduri veeretamiseks umbes saja meetri pikkusel raudteelõigul nii, et vedur veeremiks ei muutuks. “Mõistlikud mehed olid, loodame kompromissi,” ütles Rummel raudteeametnike lahkumise järel.

“Iseenesest on üritus ju positiivne,” ütles Avinurme raudtee-ehitust kontrollimas käinud raudteeameti veeremijärelevalve talituse juhataja Margus Meius. Kuna tema tööks on raudteeseaduse täitmise kontroll, tuligi tal võimaliku seaduserikkumise ärahoidmiseks Avinurmes käia.

Meius soovitas avinurmlastel taastatud veduri muuseumieksponaadina arvele võtta ja lootis, et kompromiss leitakse ning vedur saab liikumisloa.

Vedur ja raudteelõik taastatakse Avinurmes kohaliku kitsarööpmelise raudtee avamise 75. sünnipäevaks. Ametlik avamine toimub 23. juunil pärast pütilaada lõppu.

Veduri annetas Avinurmele kasutamiseks ja eksponeerimiseks metsatööstur Rein Strauch, raudteerööpad saadi Eesti Põlevkivi likvideeritavast kaevandusest, töö taasavatava raudteelõigu hüvanguks tegid paljud kohalikud ettevõtted ja inimesed vabatahtlikult. Ettevõtmise initsiaatoriks on kohalik Avijõe kultuuriselts.