Eesti Päevaleht püüdis Kutserit telefonitsi tabada nii esmaspäeval kui ka teisipäeval, kuid tulemuseta. Eile pöördusime korduvalt tema sekretäri poole "Kutserile tähtsa isikliku teemaga", kes helistas Kutseri personaalsele mobiilinumbrile. Seegi ei andnud tulemusi. Lõunapaiku (kell 12:42) saatsime Kutserile e-kirja. Ka sellele ei tulnud tööpäeva jooksul vastust. Kutser vastas õhtul kell 20:43. Paraku oli selle avaldamiseks juba liiga hilja. Avaldame tema kirja siinkohal:

Lgp hr Pihl,

Tänan esitatud küsimuste eest.
Liikumispuudega või nägemispuudega inimest teenindava sõiduki parkimiskaarti ei ole võimalik "hankida". Parkimiskaart väljastatakse õigusaktidega sätestatud korras.

Olgugi, et tegemist on delikaatsete isikuandmetega (minu puue) kinnitan Teile, et parkimiskaardi väljastamise aluseks Tallinna Transpordiameti poolt oli õiguslikul alusel vormistatud tõend. Oma suureks üllatuseks sain 18.09.2013 teada, et mulle väljastatud esimene parkimskaart on millegipärast jäänud transpordiametil tühistamata. Info sain transpordiametilt. Esmase kaardi palusin ma juba ammu transpordiametil tühistada, kuna see muutus kasutamisel kõlbmatuks.
Miks seda ei tühistatud, ei oska mina öelda. Pärast tühistamistaotluse esitamist esitasin taotluse koos parkimiskaardi andmise aluseks oelvate dokumentidega uue parkimiskaardi väljastamiseks.

Olen kasutanud ainult ühte parkimiskaarti ning ei ole ei esmast ega ka uut parkimiskaarti kellelegi teisele isikule kasutada andunud.

Kuna Teile on väljastatud delikaatseid isikuandmeid, pöördun Andmekaitse Inspektsiooni ja politsei poole väärteomenetluse algatamiseks andmete lekitaja suhtes.

Austusega,

Priit Kutser

Põhja-Tallinna vanema asetäitja

[TABLE_0]

Eesti Päevaleht avaldab kirjavahetuse, kus transpordiameti töötaja Aado Kuuse osutab tähelepanu kahtlustäratavatele invaliidi parkimiskaartidele:

From: Aado Kuuse
Sent: Tuesday, July 02, 2013 1:32 PM
To: Silvi Kivisik
Subject: päring

Tere
TTA 19.04.2013 käskkirja nr 1.-1/13/52 kohaselt on mind määratud vastutavaks isikuks invakaartide osas. Seoses sellega palun anna teada, millise numbriga kaart (või kaardid) on väljastatud Priit Kutser'ile. Kaua kaart kehtib ja mis ajani parkimiskaarti väljastamise aluseks oleva, arsti poolt väljastatud teatise (või teatiste) kohaselt peaks kehtima.

Ette tänades

Aado Kuuse

From: Silvi Kivisik
Sent: Wednesday, July 03, 2013 8:54 AM
To: Aado Kuuse
Subject: RE: Päring

Tere!
Kas sul rohkem andmeid ei ole, lihtsam otsida?
Silvi

From: Aado Kuuse
Sent: Wednesday, July 03, 2013 9:01 AM
To: Silvi Kivisik
Subject: FW: päring

Nr 11343 ja 21211

From: Silvi Kivisik
Sent: Wednesday, July 03, 2013 10:05 AM
To: Aado Kuuse
Subject: RE: päring

Mõlemad kaardid kehtivad kuni 09.01.2014
21211 on imporditud vanast andmebaasist uude.
Alusdokumente ma ei leidnud, peaks kindlasti Ingridiga rääkima. Temal suurem kogemus.
Kena päeva
Silvi

From: Ruth Pärn
Sent: Tuesday, July 09, 2013 11:04 AM
To: Aado Kuuse
Cc: Tiit Eenmaa; Tiit Siimon
Subject: Palun selgitust

Tere

Palun selgitust täna, 09.07.2013 a tööpäeva lõpuks, miks ja millise menetlusega seotult oled vaadanud Tallinna parkimiskorralduse andmekogust ajavahemikul 01.07 kuni 09.07.2013 a delikaatseid isikuandmeid (puudega isiku parkimiskaarte). Palun iga vaatamise korra juurde kirjutada antud viivistasu otsuse number ja vaide number, millise menetlusega on tegu. KUi ei ole tegu menetluses oleva viivistasu vaidega, siis palun kirjuta põhjendus, miks Sa vaatasid delikaatseid isikuandmeid: (järgneb loetelu registri väljavõttest)

Lugupidamisega
Ruth Pärn
Tallinna Transpordiamet
linnatranspordi osakond
juhataja

From:
Aado Kuuse
Sent: Tuesday, July 09, 2013 11:54 AM
To: Ruth Pärn
Cc: Tiit Eenmaa; Tiit Siimon
Subject: FW: Palun selgitust

Tere

Programmis puuduvad delikaatsed isikuandmed. Ühtegi kaardi väljastamise aluseks olevat alusdokumenti (arsti teatis, puude raskusastme ja lisakulude tuvastamise otsus) ei ole ma vaadanud ega näinud.
TTA 19.04.2013 käskkirjaga nr 1.-/13/52 on mind määratud vastutavaks isikuks invakaartide osas.
Seega oli minul sel alal vastutava töötajana kohustus kontrollida kuluaarides liikuvaid jutte. Asja edasise käigu otsustavad TTA juhid.

Aado Kuuse

From: Ruth Pärn
Sent: Wednesday, July 10, 2013 8:39 PM
To: Aado Kuuse
Cc: Tiit Eenmaa; Tiit Siimon
Subject: RE: Palun Selgitust

Tere

Tallinna parkimiskorralduse andmekogus on delikaatsed isikuandmed puudega isikute parkimiskaartide juures. Sinu ametikohuseks on kontrollida ja pidada arvet nende kaartide üle, mis on EPI Fondilt saadud: kas tellitud kaardid on õiges koguses saadud, kas nad on korrektselt numeratsiooni järgi väljastatud ja kui mõni kaart on rikutud, siis selgitada, miks on rikutud ja kontrollida, kas selle kaardi kohta on mahakandmise akt koostatud.
Kuna sulle ei ole antud õigust delikaatsete isikuandmete kontrollimiseks, siis palun selgitust, miks Sa antud kaarte vaatasid.

Ruth Pärn

From: Aado Kuuse
Sent: Wednesday, July 10, 2013 11:15 AM
To: Ruth Pärn
Cc: Tiit Eenmaa; Tiit Siimon
Subject: FW: Palun Selgitust

Tere

Ei ole midagi lisada 9. juulil antud selgitusele. Andsin vaid ameti juhatajale info. Nüüd paistab et kehtib ütlus "sõnumitooja hukatakse" selle asemel et selgitaks välja mis toimus.

Aado Kuuse

From: Tiit Siimon
Sent: Wednesday, July 10, 2013 11:24 AM
To: Aado Kuuse, Ruth Pärn
Cc: Tiit Eenmaa
Subject: RE: Palun selgitust
Importance: High

Tere
Tegelikult " sõnumitooja hukatakse " ei ole mingit seost andmekogu kasutamise kontrolliga. Kehtivad reeglid isikuandmete töötlemise puhuks ja selle üle teostatakse kontrolli. Nagu sa tead on Tallinna Transpordiamet juba pikemat aega AKI kontrollimisel seoses uue piletisüsteemi andmekogu rakendumisega. Siiani ei ole me kriitilist hinnangut saanud, pigem selgitanud andmekogu ülesehitust ja kasutamist, millega on rahul oldud. Ei tahaks kuidagi, et me teeksime lubamatuid vigu isikuandmete töötlemise. Seetõttu palutaksegi selgitust konkreetsete andmebaasi päringute ja menetluses olevate protsesside omavahelise seose kohta. Lihtsalt öeldes - andmekogud (nii riiklikud kui ka kohalikud) ei ole niisama surfamiseks.

Tiit