1. Kes on see heasüdamlik isik (tundmatu šveitslane?), kes maksis Savisaarte perekonnale kolm miljonit krooni maja eest, mida ta ei tahagi, ja lubab Vilja Savisaarel seal rahulikult sees edasi elada?

2. Miks ei taha Eesti tipp-poliitikute perekond anda avalikkusele selgitusi majatehingu üksikasjade kohta?

3. Kellelt sai Edgar Savisaar aastaid tagasi üle miljoni krooni laenu ja kas selle laenu eest pidi ta osutama laenajale ka mingeid teeneid ja kui, siis milliseid?

4. Kas Vilja Savisaar on reaalselt üldse mingit raha saanud?

5. Kas majamüük ei või olla fiktiivne lavastus Edgar Savisaare miljonivõla kustutamiseks?

6. Millal ja mis toiminguid on advokaat Üllar Talviste ja teised Heta büroo advokaadid teinud AS-iga Domex Kinnisvara?

7. Miks ei selgita kaitsepolitsei ettenähtud korras, kas riigikogu liikme ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare ning Tallinna volikogu liikme Vilja Savisaare suhtes tekkinud korruptsioonikahtlus vastab tõele või mitte?

majamüügitehingu kronoloogia:

• Riiulifirmadega kauplev ärimees Argos Kracht asutas koos partneritega 16. märtsil aastal 2000 riiulifirma AS Domex Kinnisvara.

• Krachti sõnul astus advokaat Üllar Talviste (pildil) 2001. aasta veebruaris tema firma kontorisse ning soovis kiiresti osta mõnda riiulifirmat. Talviste maksis Krachtile 22 000 krooni, mille eest sai vastu volituse täieõiguslikult esindada riiulifirmat Domex Kinnisvara.

• Ametlikult jäid firma omanikuks Kracht ja tema äripartner. Talviste lubas ostu-müügi juriidilise ümbervormistuse hiljem korraldada.

• Talviste vormistas Vilja Savisaarele kuuluva maja (Nõmmel, Olevi 24) ostu-müügi lepingu, mille järgi maksis Domex Kinnisvara Viljale kolm miljonit krooni ja sai kinnistu omanikuks.

• Edgar Savisaar teatas 2001. aasta kevadel esitatud riigikogu liikme majanduslike huvide deklaratsioonis, et tal pole enam 1997.–1998. aastal tundmatult eraisikult võetud 1,24 miljoni krooni suurust võlga.

• Ajakirjanikud küsisid Savisaarelt, kust ta raha sai, kui tema ametlikud sissetulekud ei võimalda sellist võlga nii kiiresti kustutada? Savisaar vastas, et sai raha oma abikaasa maja müügist.

• Vilja Savisaar kinnitas eelmise aasta juunis, et on raha kätte saanud.

• Vilja teatas, et uus omanik lubas temal ja Edgaril majas elada 2001. aasta lõpuni.

• Kinnistusameti andmetel kuulus maja juulis 2001 aga endiselt Vilja Savisaarele ning äriregistri andmetel AS Domex Kinnisvara ikka veel Argos Krachtile ja tema äripartnerile.

• Argos Kracht ütles juulis 2001 Eesti Päevalehele, et AS Domex Kinnisvara dokumendid lebavad siiamaani tema töölaual ja Talviste pole firma vastu pärast volikirja saamist huvi tundnud.

• Talviste teatas eelmise aasta juulis telekanalile TV3 antud intervjuus, et AS Domex Kinnisvara omanik ja isik, kes reaalselt Savisaarele majatehingu kaudu miljonivõla kustutamiseks raha andis, on ·veitsi ärimees, kes ei taha oma nime avalikustada.

• Augustis 2001 esitas Talviste äriregistrile dokumendid, millest selgub, justkui oleks tema juba 1. detsembril 2000 saanud AS Domex Kinnisvara nõukogu esimeheks. 1. detsembril 2000 oli väidetavalt firma aktsionäride koosolek, kus otsustati vahetada seni OÜ-le Kermon Invest kuulunud 40 000 nimelist aktsiat ümber esitajaaktsiate vastu.

Seaduse järgi tohtisid firmad aktsiaid esitajaaktsiatena vormistada kuni 2000. aasta lõpuni. Esitajaaktsiad annavad võimaluse varjata, kes on mingi firma aktsiate tegelik omanik. Alates 2001. aastast tohib Eestis asutada aktsiaseltse vaid nimeliste aktsiatega. Möödunud aastal oli kõigil esitajaaktsiatega firmadel kohustus aktsiad nimelisteks ümber vahetada.

• 1. detsembril 2000 sai tagantjärele AS Domex Kinnisvara juhatajaks Martin Krupp ja nõukogu liikmeteks lisaks Talvistele veel Tambet Mullari ja Urmas Ustav advokaadibüroost Heta. Krupp teatas augustis 2001 Eesti Päevalehele antud intervjuus, et Domex Kinnisvara kavatseb hakata ajama seaduslikku kinnisvaraäri ja Savisaarte maja ostmine on esimene projekt.

• Juulis 2001 vormistatakse tagantjärele kuupäevaga 1. detsember 2000 Domex Kinnisvara uueks aadressiks Tallinnas Rüütli 4, kus asub advokaadibüroo Heta kontor, milles Talviste töötab.

• Jaanuaris 2002 elab majas ikka veel Vilja Savisaar.

Allikas: Eesti Päevaleht