Aga kus on Eesti imed, tasub sel taustal küsida. Kas siis meie oleme viletsamad? Ei, sugugi mitte. Julgen lubada: me leiame Eesti imed üles!

Mis võiks olla Eesti ime 2012? Soovita uus kandidaat ja saada põhjendus rein.sikk@epl.ee

Imesid otsima innustab eelmise aasta lõpul Eesti Päevalehes toimunud konkurss „Eesti asi 2011”, mille puhul anti 34 Eesti asja kandidaadile enam kui 85 000 häält. Just lugejate ülisuur aktiivsus nii kandidaatide väljapakkumisel kui ka nende poolt hääletamisel oli see, mis innustab jätkama.

Meenutuseks lisan, et mäletatavasti pärjati „Eesti asjaks 2011” looduskaamerad. Peale selle jõudsid seitsme enim hinnatud Eesti asja hulka Simpel Session, Peterburi Jaani kiriku taastamine, külaliikumine Kodukant, künnivõistlus, hiied ja sajakroonine rahatäht.

Loodan, et täna algav Eesti imede otsimine ja leidmine on Eestimaa inimestele uhke väljakutse ja eneseusku õhutav ettevõtmine. Rääkimata abist Eestimaa erilisuse nii eneste kui ka külaliste tarvis kaardistamiseks. Ju leiab iga reisiplaanide tegija väljavalitavate imede hulgast seni veel avastamata paiku, mida külastada.

Miks on kirjas 2012?

No mis imesid siin ikka otsida, hüüab siinkohal tähelepanelik lugeja. Need on meil ju tuntud headuses olemas: näiteks Toompea, Munamägi, pankrannik, Tallinna vanalinn… Õige jutt! Loomulikult on need imed meil olemas, aga nüüd hakkame otsima ja leidma just praeguse Eesti imesid, erilisi paiku, mida lihtsalt peab nägema just nüüd, 2012. aastal.

Mis on Eesti ime?

Ilu ja ime on vaataja silmades. Ja kindlasti ka südames. See, mis tundub ühele imeline, võib teisele olla liigagi tavapärane. Kindel on aga, et meie otsitava Eesti ime kogemiseks peab seda oma silmaga nägema. Kohapeal ära käima. Ime võib olla nii uue näo saanud loodusmälestis, aga miks mitte ka muuseum, park, külastuskeskus, skulptuur, eriline hoone või muu rajatis. Ikka midagi sellist, mis paneb südame põksuma ning näitab Eestimaad ja ehk ka meie rahvast olulisest küljest.

Kuidas nüüd edasi talitada?

See on imelihtne. Tuleb lihtsalt välja mõelda, mis oleksid Eestimaa imed, ja sellest Eesti Päevalehele kiiresti teada anda. Hea oleks, kui lisaksite ka põhjendused, miks just see ime nii imeline tundub. Eesti Päevalehe ja EAS-i ühisžürii valib esitatute hulgast oma lemmikud, mis tutvustamiseks ja hääletamiseks lehte jõuavad. Esimest valikut tehes olid meile suureks abiks enamiku maavalitsuste lähetatud arvamused, mis võiksid olla nende maakonna imed.

Kümme esimest Eesti ime kandidaati jõuavad lugejate ette täpselt täna nädala pärast, 11. aprillil ja siis algab ka hääletamine. Kolm kõige vähem hääli saanud imet kukub järjekordse nädala pärast välja, kolm uut tuleb asemele. Jaanipäevaks tabelisse jäänud seitse imet ongi lugejate poolt välja valitud Eesti imed 2012. Nii talletamegi üheskoos ajalukku Eesti imed 2012.

Kuidas oma imet toetada?

Eesti asja otsimise konkurss näitas, et edukad olid just need oma asja ajajad, kes mitte lihtsalt ei hääletanud oma lemmiku poolt, vaid õhutasid sedasama tegema ka sõpruskonna. Sotsiaalmeediast võis leida ohtrasti aatelist kihutustööd oma soositu hüvanguks. Ja pole põhjust kahelda: ka Eesti imet otsides saavad enim hääli need imelised paigad, mille sõpruskond on suurim, õhutus- ja kihutustegevus tulemuslikem.



KONKURSS

Mis on 2012. aastal Eestimaa seitse erilist, säravat ja seni veel vähe avastatud tunnusmärki, mida külastamata pole võimalik tänapäeva Eestist tervikpilti saada?

Nii küsib Eesti Päevaleht ja kutsub oma lugejad appi, et üles leida 2012. aasta Eesti imed. Peale selle lööb täna algavas projektis nõu ja jõuga kaasa Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

MEELESPEA

Üks põhiküsimus

Mis on 2012. aastal Eestimaa seitse erilist, säravat ja seni veel vähe avastatud tunnusmärki, mida külastamata pole võimalik tänapäeva Eestist tervikpilti saada?

Seitse lihtsat reeglit

1. Igaüks saab Eesti imesid välja pakkuda.
2. Igaüks saab igal nädalal oma lemmikute poolt hääletada.
3. Igal nädalal võistleb kümme Eesti imet, millest kolm kõige vähem hääli saanut langevad välja.
4. Väljalangenute asemele tulevad kolm uut imet, mida Eesti Päevaleht tutvustab.
5. Igal nädalal algab hääletamine nullist pihta.
6. Seitse 2012. aasta Eesti imet selguvad jaanipäeva paiku.
7. Eesti ime otsimise lood ilmuvad kolmapäeviti Eesti Päevalehes.

Tähtsad kontaktid

Tarviline abimees veebis Eesti imede leidmiseks ja otsimiseks: www.puhkaeestis.ee
E-kiri: rein.sikk@epl.ee
Tavakiri: Tallinna 15, 44306 Rakvere
Telefon: 322 3487
Imede kodupaik Facebookis : http://www.facebook.com/EestiIme2012