•• Pressinõukogu arutas Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti kaebust Eesti Päevalehes 14. novembril 2014 ilmunud artikli „Tallinna juhid käivad enne valimisi jälle välja venekeelse õppe kaardi” peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib sellest, et Tallinna linnavalitsus kogus pealinna koolidelt avaldusi, et need saaksid jätkata gümnaasiumiõpet peaasjalikult vene keeles.

Lehe väitel tekitab küsimusi ajastus, sest Tallinna linnavolikogu arutas küsimust enne valimisi. Leht väidab, et avaldused seisid pea aasta Mihhail Kõlvarti sahtlis. Delfi avaldas Mihhail Kõlvarti täiendavad seisukohad 14. novembril.

Mihhail Kõlvart kaebas pressinõukogule, et lehe väide, et koolide hoolekogude taotlused üle aasta tema sahtlis vedelesid, on vale. Kaebaja kinnitusel laekuvad taotlused volikokku ja aasta jooksul oli volikogu olnud koolidega kirjavahetuses. Mihhail Kõlvarti sõnul saatis volikogu taotlused ühekaupa linnavalitsusse oktoobris. Lisaks märkis Mihhail Kõlvart, et ametlikud dokumendid ei vedele tema sahtlis. Mihhail Kõlvart taotles lehelt paranduse avaldamist.

Eesti Päevaleht vastas pressinõukogule, et lehe väide taotluste sahtlis vedelemise kohta on kujundlik ja leht peab silmas seda, et Mihhail Kõlvart ei tegelenud nendega varem, kuigi oleks saanud. Leht lisas, et hariduselu juhtimisel Tallinnas ei ole tegemist olukorraga, kus üks institutsioon ei tea, mida teine teeb, ning vajalike otsuste tegemine nii linnavalitsuse asutustes kui ka volikogus on täielikult kaebaja kontrolli all.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Päevaleht eksis ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.1. vastu, mis näeb ette, et uudised, arvamused ja oletused olgu selgelt eristatud. Pressinõukogu hinnangul on artiklis segamini faktid ja oletused, mis puudutavad koolide taotlusi ja nendega tegelemist. 1

•• Pressinõukogu arutas Põhja-Tallinna vanema Karin Tammemäe kaebust EPL-i 27. novembri 2014 artikli „Põhja-Tallinna valitsus tühjendab reservfondi eakaid ekskursioonidele sõidutades” peale ja otsustas, et leht rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel räägib Põhja-Tallinna valitsuse reservfondi kulutustest, mille seas on nii eakate ekskursioonid, linnaosa vanema plakat, toetus „Kodutunde” saatele kui ka Kopli prügila vastane kampaania. Tammemägi lehele pikemaid vastuseid ei andnud, vaid palus selgitusteks aega. Tammemägi kaebas, et artikli pealkiri on eksitav ja ebatäpne, sest fondist eraldiste tegemist ei saa nimetada „tühjendamiseks” ja raha eraldamine toimub linnavolikogu määruse alusel, mitte linnaosa valitsuse suva kohaselt. Ta peab eksitavaks pildiallkirja, sest saatele eraldatud raha läks pere abistamiseks, mitte tema teleekraanile pääsemiseks; artiklis on ebatäpset infot ekskursioonide ja tervisepäeva kohta. Tammemäe sõnul ei keeldunud ta küsimustele vastamast, vaid selgitas, et samal päeval ei jõua vastata.

EPL vastas, et sõna „tühjendama” kasutamisel oli eesmärk tõmmata lugeja tähelepanu tegevuse tõsidusele. Fotoallkirjaga sooviti juhtida tähelepanu küsimusele, kas linnaosa valitsuse otsused raha kasutamise osas on olnud põhjendatud või mitte. Artiklis pole eksitavat ega ebatäpset infot. EPL märkis, et ajakirjanduslikele päringutele jne reageerimisel on Tammemägi ja Põhja-Tallinna valitsus olnud pikka aega ebakonstruktiivne. Kaebaja ei ole ka pöördunud toimetusse vastulause sooviga ega ühegi faktiväite ümber lükkamisega, ka pole leht küsimustele vastust saanud, linnaosa pressiesindaja lubas vastata päeva jooksul.

Nõukogu otsustas, et EPL rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 1.4.: hoolt tuleb kanda, et ei ilmuks ebatäpne, moonutatud või eksitav info. Rikuti ka punkti 5.1: kui kellegi kohta avaldatakse tõsiseid süüdistusi, tuleks talle pakkuda kommentaari võimalust samas numbris. Tegu polnud ajakriitilise looga ja küsimuste maht oli selline, mis eeldas vastamiseks mõistliku aja andmist, rohkem kui alla ühe tööpäeva.